Förskolan kanbli en valfråga

Oppositionen har i detta en bra fråga att driva inför valet2014-03-13 00:00
Detta är en ledare. Katrineholms-Kurirens ledarredaktion är oberoende liberal.

Oppositionen i Katrineholms kommun har ivrigt pläderat för att det behövs fler avdelningar i förskolan än vad majoriteten bestämt sig för. Inget lär dock hända i år.

Budgeten är sedan länge antagen. Förskolan i Katrineholm får fem nya avdelningar i år. Men det är inte någon tvekan om att behovet är mycket större än så. Förmodligen kan nog Göran Dahlström (S) och Lars Härnström (M) hålla med om detta – när ingen hör på.

I den offentliga debatten, bland annat under ett fullmäktigemöte förra året, höll framför allt Göran Dahlström hög svansföring och gisslade oppositionen för att den inte kunde tala om var de tio avdelningarna skulle skapas.

Oppositionsrådet Ewa Callhammar (FP) serverade i måndags i en insändare i Kuriren kalla fakta. Nästan hälften av förskoleavdelningarna har fler än 20 barn. Nio avdelningar har 24-26 barn. Då ska man komma ihåg att den ideala storleken på en vanlig förskoleavdelning är 15 barn. I det perspektivet är redan avdelningar med 16-20 barn för stora. I småbarnsgrupperna är det 17 avdelningar som har fler än 16 barn. 81 barn står i kö till förskolan.

Inför valet senare i år tävlar de olika blocken om att presentera förslag som ska förbättra skolan på många olika sätt: elevernas kunskapsinhämtning ska bli bättre och betygen högre, läraryrket ska göras populärare med högre löner och nya karriärmöjligheter. Förslagen från regeringen och den rödgröna oppositionen följer varandra.

Som nu i veckan. Då tillkännages från båda hållen att det ska satsas på lågstadiet. Regeringen utlovar två miljarder årligen i utökat statsbidrag som öronmärks för att explicit minska antalet elever i lågstadieklasserna. Utbildningsminister Jan Björklund (FP) menar att om hela statsbidraget används till att anställa fler lärare och minska klasserna så betyder det fyra-fem färre elever i varje lågstadieklass.

Regeringsalliansens partier och oppositionen lägger inte sådana förslag om de inte verkligen tror på och har grund för att mindre grupper är mer positiva för inlärning än större grupper.

Detta faktum gäller givetvis också mindre barn i förskolor. I grupper på maximalt 15 barn per avdelning hinner personalen med att arbeta pedagogiskt med barnen på det sätt som är en av tankarna bakom förskolorna. När grupperna blir så stora som 24-26 barn motverkas hela syftet med förskolorna. Då handlar det bara om förvaring.

Ewa Callhammar och övriga i oppositionen som argumenterat för en kraftigare utbyggnad av förskolorna i Katrineholm har rätt i sak. Men i år kommer ingenting att hända. Det finns det inte pengar till.

Oppositionen har dock i detta en bra fråga att driva inför valet. Men ingen ska bli förvånad om också Göran Dahlström och Socialdemokraterna i valrörelsen lovar mer – och låter bli att säga att de sagt nej till utbyggnaden tidigare.