Internt arbetehelt nödvändigt

Om den insikten inte har funnits, eller ens finns i dag, är det riktigt illa2014-03-06 00:00
Detta är en ledare. Katrineholms-Kurirens ledarredaktion är oberoende liberal.

Samhällsbyggnadsförvaltningen i Katrineholm har nu fungerat i drygt två år. Mycket har åstadkommits, men personalen är inte nöjd visar en medarbetarenkät.

Av dem som svarat på enkäten är 40 procent inte nöjda med kommunen som arbetsplats. Nästan hälften ser ingen koppling mellan sitt eget jobb och de uppsatta målen. Ungefär lika många tycker inte att arbetsplatsträffarna fungerar. Och hälften av de svarande är inte nöjda med ledarskapet.

Ledarskapet ansvarar ytterst förvaltningschefen Lars Hågbrandt för. I en kommentar till Kuriren säger han att "osäkerhet" skapats när förvaltningen bildades genom sammanslagningar av flera enheter.

Säkert är det så. Varje omorganisation skapar en viss turbulens, men det har nu gått över två år och under den tiden borde skillnader i olika arbetskulturer ha hunnit slipas bort. Uppenbarligen är så inte fallet.

Lars Hågbrandt säger vidare i Kuriren: "Vi är en servicefunktion för medborgare och företagare och det är ett nytt synsätt att arbeta så. Det kanske skapar en osäkerhet."

Det är fullt möjligt att Lars Hågbrandt har rätt i sin analys. Men – än en gång – under två års tid borde han som ytterst ansvarig för förvaltningen ha ingjutit insikten hos sina medarbetare, att all kommunal verksamhet är till för medborgarna. Om den insikten inte har funnits, eller ens finns i dag, är det riktigt illa. Och då är det hög tid för personalen att kliva ur sin bubbla.

Lars Hågbrandt är övertygad om att medarbetarna i nästa enkät kommer att vara betydligt mer nöjda och tillfreds med sina arbeten och sina chefer. Målsättningen är att vara i topp.

Det är en ambitiös och lovvärd målsättning, som nog alla kan ställa upp på. Men det viktiga är vad förvaltningschef Hågbrandt tänker göra för att få sina medarbetare så positiva. Vilka åtgärder planeras? Fackföreningen Vision ska – som en konsekvens av resultatet av enkäten genomföra arbetsplatsträffar som syftar till att ta fram en handlingsplan för en bättre arbetsmiljö. Men räcker det?

Det som kanske är allra allvarligast är medarbetarnas missnöje med ledningen. I ett företag skulle en sådan brist på förtroende för cheferna vara en smärre katastrof för verksamheten. Men i samhällsförvaltningen rullar arbetet på som om allt är bra. I verkligheten säger enkätsvaren att ungefär hälften av de anställda ifrågasätter chefernas förmåga att leda verksamheten.

En självklar konsekvens av det blir att verksamheten fungerar sämre än den skulle kunna göra. Därmed blir servicen ut mot allmänheten inte heller av den kvalitet som den borde vara.

Lars Hågbrandt är välrenommerad och har lång erfarenhet. Rekryteringen av honom till kommunen var bra. Men det är uppenbart att han under en tid bör ägna sig åt internt arbete – för att på sikt få sin förvaltning att fungera ännu bättre än den gör i dag.