Vi behöver en integritetsrevolution

Låt alla veta var du köpt din tröja men hoppa över att dela sexbilder på internet. 
I alla fall om du inte vill hamna i samma situation som den nyligen tilltänkta nationella säkerhetsrådgivaren Tobias Thyberg.

Hejdå. Bara några timmar efter utnämningen av Tobias Thyberg som nationell säkerhetsrådgivare framkom det att det spridits bilder på honom som kan bli en säkerhetsrisk.

Hejdå. Bara några timmar efter utnämningen av Tobias Thyberg som nationell säkerhetsrådgivare framkom det att det spridits bilder på honom som kan bli en säkerhetsrisk.

Foto: Linus Sundahl-Djerf/SVD/TT

Nationell säkerhet2025-05-12 14:30
Detta är en ledarkrönika. Katrineholms-Kurirens ledarredaktion är oberoende liberal.

Internet glömmer aldrig. Det blev ambassadör Tobias Thyberg, tilltänkt som regeringens nye säkerhetsrådgivare, varse bara timmar efter att han den 8 maj blivit utnämnd som Henrik Landerholms efterträdare av statsminister Ulf Kristersson (M). 

Thyberg har erfarenhet från Utrikesdepartementet, EU och som svensk ambassadör bland annat i Ukraina och Afghanistan. Han hade säkerligen blivit en utmärkt rådgivare till statsministern. Om det inte var så att det flutit runt komprometterande bilder som Thyberg för flera år sedan lagt ut på en dejtingapp. Bilder som kan bli en säkerhetsrisk om de används i utpressningssyfte. Efter att Dagens Nyheter börjat ställa frågor tog det inte lång tid innan Tobias Thyberg meddelade att han “borde ha informerat om detta” och att han “inte avser tillträda tjänsten som nationell säkerhetsrådgivare”. 

Hela situationen är både pinsam och trist för alla inblandade. Att Thyberg missade att berätta om flera år gamla bilder är dock inte särskilt förvånande. Vi lever i en tid där integritet är en bristvara. Internet och i ännu högre grad smartphones har lett till att varje del av livet ska dokumenteras och delas. Tröskeln för att posera för diverse bilder av privat karaktär och posta dem på nätet är hos stora delar av befolkningen mycket låg. Och även om det finns otaliga exempel på människor som råkat illa ut, så tycks det inte avskräcka folk från att gränslöst fläka ut sig utan en tanke på att en bild av sexuell karaktär från den sekund den delas, kan dyka upp i princip var som helst. 

Det är heller inte bara nakenbilder som kan få mindre trevliga följder. Den som delat bilder på sitt smutsiga hem, i detalj skriver om problem med psykisk ohälsa och ångest, fyller Instagram och Facebook med sjukhusbilder på sina barn eller sitter på Tiktok med tårarna rinnande och berättar om interna familjeangelägenheter måste räkna med att det kan komma en rejäl backlash. Är den initiala dopaminkicken verkligen värd de negativa följder som kan komma både i närtid, eller som i Thybergs fall, flera år senare? Knappast. 

Även för den som inte har några planer på en karriär som nationell säkerhetsrådgivare finns det skäl att sansa sig. Att värna sin privata sfär. Dela en bild på carbonara, en vacker solnedgång eller berätta var du köpt din tröja. Men hoppa över att posta sexbilder och gråt ut hos en vän istället för på X. I alla fall om du vill ha ryggen fri. Internet glömmer som sagt aldrig.