Lång väg kvar till bättre hälsa

När man är i 40- – 50-årsåldern tas hälsan ofta för given2014-06-03 16:14
Detta är en ledare. Katrineholms-Kurirens ledarredaktion är oberoende liberal.

Det är inte någon dålig målsättning som landstinget i Sörmland har satt upp. Nämligen att länet ska vara det friskaste länet i landet om drygt tio år – 2025.

Målsättningen som sådan är det inte något fel på. Ambitionerna ska vara höga för att man ska kunna göra förbättringar i hälsoläget. Däremot är det inte svårt att ha synpunkter på att målsättningen som sådan är luddig. Vad menas med friskast? Handlar det om att länets befolkning ska ha lägst antal sjuka i hjärt- och kärlsjukdomar? Eller ska det förbrukas minst medicin? Eller handlar det om lägst antal sjukskrivningar?

Ett led i att nå målsättningen är de regelbundna undersökningarna av 40-, 50- och 60-åringarna. Dessa undersökningar är gratis för patienterna; gratis i betydelsen att de inte behöver betala någon vårdavgift. Detta borde faktiskt innebära att fler än vad som nu är fallet hörsammar kallelserna och faktiskt kommer till undersökningarna.

Idén till dessa hälsoundersökningar kommer från Norsjö i Västerbotten. Den höga dödligheten i hjärt- och kärlsjukdomar i Norsjö ledde 1985 till det så kallade Norsjöprojektet. Hela samhället engagerades och det målmedvetna arbetet som kombinerade hälsoundersökningar med samtal om kost och motion blev mycket framgångsrikt.

Norsjöprojektet har resulterat i en lång rad doktorsavhandlingar och fått spridning inte bara i Sverige utan även i andra länder. I Västerbotten genomförs sedan lång tid tillbaka dessa hälsoundersökningar av 40-, 50- och 60-åringar. Flera hälsocentraler kallar även alla 70-åringar.

Erfarenheterna är mycket goda och de allra flesta i dessa åldrar låter sig undersökas och tar gärna råd för en bättre hälsa. Men erfarenheterna visar också att det tar tid att få genomslag för en sundare livsstil som resulterar i en bättre hälsa och därmed lägre framtida kostnader för vård.

Den samhälleliga vinsten för dessa hälsokontroller ligger i att sjukdomssymptom som exempelvis högt blodtryck kan upptäckas på ett tidigare stadium än annars. Medicinering alternativt recept på motion och bättre kost kan i dessa fall förhindra allvarliga följder av det höga blodtrycket.

Sett i det perspektivet är de sju miljoner kronor som landstinget avsatt för dessa hälsokontroller – som i år omfattar drygt 10 000 personer – faktiskt en låg summa för en stor investering.

Men för att den ska betala sig krävs det att invånarna i Sörmland bättre än nu utnyttjar den möjlighet som landstinget har öppnat. Undersökningarna är smärtfria och det uppföljande hälsosamtalet kan fungera som en nödvändig väckarklocka för många.

När man är i 40- – 50-årsåldern tas hälsan ofta för given. Symptom som kan innebära framtida risker är inte alltid märkbara och mot den bakgrunden borde det vara en självklart för alla som kallas till undersökningarna att ta emot den chans som ges.