– Vi har mycket att jobba med, säger kommunalrådet Göran Dahlström (S) i Katrineholm. I det har han rätt och då gäller det inte enbart att öka lönerna för personalen.
Under de senaste dagarna har rests frågor om förstelärarna kommer att få behålla det lönetillägg på 5 000 kronor i månaden som de nya tjänsterna innebär. Knappt hade frågan ställts förrän kommunalrådet Göran Dahlström stillade oron.
I onsdagens tidning förklarade han sin övertygelse om att staten fortsätter att betala ut dessa pengar och om så inte är fallet så går kommunen in och tar över kostnaderna som uppskattas till omkring tre miljoner kronor per år.
Det är klara besked, som naturligtvis tas emot med glädje och lättnad av de 13 förstelärare som kommunen nu har och de ytterligare 35 som kommer att verka från och med höstterminen.
Bildningsförvaltningen har inför hösten prioriterat uppdragen. Det handlar om utveckling av matematikämnet, metoder i svenska som andraspråk, ämnesövergripande arbetssätt i skolan och lärarnas ledarskap. Det är en prioritering som känns rätt och som förhoppningsvis i sin förlängning leder till att eleverna tillgodogör sig undervisningen på ett bättre sätt.
För det gäller att inte bara stimulera lärarna och ge dem en karriärmöjlighet. Det yttersta syftet med att öka lärarnas kunskaper och höja deras status är att det ska resultera i bättre skolresultat för eleverna. Det senare är en absolut målsättning och mycket krut måste läggas på att framför allt höja kunskapsnivåerna i Katrineholms grundskolor.
Katrineholms kommun har under ett par års tid anslagit extra pengar till att öka lärarnas löner. Det är bra och har inneburit små steg åt rätt håll när det gäller att få och behålla goda lärarkrafter.
Kommunalrådet Dahlströms kommentar, som citerats här ovan, gjordes med tanke på att det är fler personalgrupper som förtjänar högre löner. Om detta är det bara att hålla med. Säg den yrkesgrupp som inte anser sig vara värd en högre lön och bättre uppskattning.
Men i ett bredare perspektiv finns det absolut mycket att jobba med. En av de saker som kommunalrådet Dahlström borde ägna tid och kraft åt – om än det inte ger så många röster som kläder till kommunens personal och löfte om bibehållna löneökningar till lärare – är att öka tillgängligheten i kommunens lokaler.
En så kallad tillgänglighetsinventering pågår. Ingen vet när den är klar och än mindre vet någon om och när beslut ska fattas som ökar tillgängligheten. I kommunens förslag till översiktsplan för centrala Katrineholm talas det i vackra ord om att Katrineholm ska vara en ort där alla får möjlighet att verka och bo och trivas.
Att personer med olika former av handikapp inte har de möjligheterna – och inte inom överskådlig tid heller tycks få dem – solkar ambitionerna och minskar kommunens trovärdighet.