För att kunna sitta kvar vid makten gick Göran Dahlström till Moderaterna efter förra valet. Det var en lösning, som nog ingen Katrineholmsbo förväntat sig.
Om sju månader är det dags för val igen och partierna har börjat forma sina styrkor. Inom det maktbärande socialdemokratiska partiet är det klart – förmodligen sedan ganska länge – att inte bara partiets utan kommunens starke man, Göran Dahlström, fortsätter. Han toppar Socialdemokraternas lista i Katrineholm.
Det finns ingenting som i dagsläget tyder på att Socialdemokraterna kommer att förlora sin dominerande ställning i väljarkåren. Gissningsvis kommer partiet i valrörelsen att peka på att kommunen ökar sin befolkning och har en god ekonomisk situation. Och utifrån detta tala om för väljarna att det är Dahlströms förtjänst.
Man skulle kunna tro att Moderaterna som snällt och underdånigt samregerat med Göran Dahlström också ligger på plus i väljarkåren. Moderaterna har dock inte under mandatperioden visat någon egen politik. Vid ett fullmäktigemöte för inte så länge sedan fick Lars Härnström (M) frågan vad partiet bidragit med. Han gav inte något svar.
Med det agerandet kommer Moderaterna förmodligen att tappa väljare, som så ofta blir fallet när ett mindre parti samregerar med ett större. Parallellen till alliansregeringen är tydlig där det är Moderaterna som kväver de mindre partierna och då framför allt Kristdemokraterna och Centern.
Hur majoriteten i Katrineholm kommer att se ut efter valet avgörs förstås av hur väljarna agerar. Vad väljarna borde tänka på är att försöka kryssa in fler yngre personer i kommunfullmäktige. Könsfördelningen är, som den är nu, jämn. Förhoppningsvis blir den det också under nästa mandatperiod.
En hög ålder på ledamöterna behöver i sig inte innebära en stagnerande eller förstelnad politik. Göran Dahlström och andra ledande företrädare för partierna i fullmäktige är rutinerade och förstår de utmaningar som ligger framför kommunen. Men det finns en risk för att lösningarna tenderar att bli konventionella och ligga i linje med de åtgärder som övriga kommuner vidtar.
Det skulle i så fall innebära att Katrineholm missar chansen att sticka ut i den allt hårdare konkurrensen om jobb och invånare som råder mellan kommunerna i regionen. Göran Dahlströms många gånger omvittnade skepsis mot invandrare tyder också på att kommunen inte kommer att förmå att ta tillvara den resurs som dessa invånare utgör.
Det senare kan förvisso bidra till att hålla Sverigedemokraterna stången och rädda en del röster åt Socialdemokraterna. Däremot är det tveksamt om agerandet verkligen gynnar kommunens utveckling i ett större och framför allt längre perspektiv.
Fler yngre personer som kryssas in i fullmäktige underlättar den generationsväxling som är nödvändig – och oundviklig.