Betydelsen av dessa förrÄd ska inte överdrivas

Lager pÄ skyddsutrustning kan givetvis köpa en del andrum. Men inte under lÄng tid. SÄ stora lager finns inte och det sker till en vÀldig kostnad.

Lager pÄ skyddsutrustning kan givetvis köpa en del andrum. Men inte under lÄng tid. SÄ stora lager finns inte och det sker till en vÀldig kostnad.

Foto: Johan Nilsson/TT

Lördagskrönika2022-05-21 05:16
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

I krig och kris ser man vad lÀnder gÄr för. Medborgares uthÄllighet, politikers beslutsamhet och myndigheters förberedelser prövas. Det Sverige och andra lÀnder lÀrt sig av att hantera coronapandemin kan komma till mycket nytta i framtiden. Oavsett om det gÀller stor smittspridning av farliga sjukdomar eller andra kriser.

SÄdant som Àr vÀrt att lyssna pÄ levereras ofta pÄ torrt myndighetssprÄk. Det Àr sÄ man bör se pÄ Riksrevisionens senaste utvÀrdering av Sveriges beredskap i pandemins inledande skede. I fokus stÄr vad staten gjorde för att sÀkra tillgÄngen pÄ skyddsutrustning för vÄrd och omsorg.

Den hĂ€r sortens utvĂ€rderingar lĂ€r det bli fler av. Coronakommissionen Ă€r inte den sista. Olika myndigheter och aktörer kommer pĂ„ olika sĂ€tt dra slutsatser om insatser och konsekvenser, bĂ„de kortsiktiga och lĂ„ngsiktiga. 

Klart Àr att Sverige klarat sig bÀttre Àn mÄnga jÀmförbara lÀnder, sett till överdödlighet och samhÀllsekonomiska pÄfrestningar. Men utrymme för förbÀttring finns alltid.

Det blev inte nĂ„gon verklig brist pĂ„ skyddsutrustning inom vĂ„rd och omsorg i början av pandemin. Men lĂ€get var anstrĂ€ngt. DĂ„ sökte hela vĂ€rlden efter munskydd och annat personligt skydd. Det Ă€r i detta som Riksrevisionen djupdykt. Och slutsatsen Ă€r att Sveriges beredskap kunde ha varit bĂ€ttre nĂ€r pandemin slog till. VĂ„rd- och omsorgspersonal hade kunnat vara mindre anstrĂ€ngd om det funnits nog med lager av skyddsutrustning. 

Myndigheten skriver Ă€ven annat intressant. Staten saknade uppgifter om hur mycket skyddsutrustning som fanns i kommuner och regioner. Staten hade dĂ€rför i början svĂ„rt att bedöma vilken hjĂ€lp som behövdes, och de insatser som kom att avhjĂ€lpa problemen dröjde. Det rĂ„dde Ă€ven oklarheter hur mycket lager kommuner och regioner borde hĂ„lla sig med i hĂ€ndelse av en pandemi. 

DĂ€rför Ă€r det bra att det blivit nĂ„got klarare att kommuner och regioner har ett visst ansvar för dessa saker och förbĂ€ttrat sin lagerhĂ„llning under pandemin. Det lager pĂ„ sjukvĂ„rdsutrustning som Sverige nyligen byggt upp, pĂ„ uppdrag av EU, Ă€r en sak som Sverige och EU-lĂ€nder kommer kunna dra nytta av. Samtidigt bör betydelsen av stora lager inte överdrivas. 

NĂ€r efterfrĂ„gan pĂ„ skyddsutrustning ökade i början pĂ„ pandemin följde priserna med. En del EU-lĂ€nder förbjöd export av sĂ„dana varor för att sĂ€kra sin egen försörjning i stĂ€llet för att fördela dem nĂ„gorlunda jĂ€mnt inom unionen. Dessa inledande besvĂ€r löste medlemslĂ€nderna och EU-kommissionen snart, men mönstret kĂ€nns igen pĂ„ den globala livsmedelsmarknaden för nĂ€rvarade. Det ryska attackkriget i Ukraina har slagit ut stora delar av landets matproduktion och pĂ„ sĂ„ vis har matpriser skjutits i höjden. För att sĂ€kra mat och utsĂ€de hetsköper en del lĂ€nder eller vĂ€grar exportera vissa varor. SĂ„dant driver upp priserna ytterligare – bĂ„de för medborgare och myndigheter.

Dessutom: Lager pĂ„ skyddsutrustning i kommun, region och stat kan givetvis köpa en del andrum. Men inte under lĂ„ng tid. SĂ„ stora lager finns inte och det sker till en vĂ€ldig kostnad. Men det kan ge mer tid för vĂ„rd- och omsorgsaktörer att hitta leverantörer av de produkter som fattas. Oavsett om det handlar om lĂ€kemedel, munskydd eller viktiga komponenter till sjukhusutrustning. Det kan Ă€ven finnas skĂ€l för en del aktörer att inte lĂ€ngre vara beroende av enskilda aktörer, utan flera. 

Samtidigt kan Sverige inte vara redo för varje tÀnkbar kris. Vi vet inte hur nÀsta kris kommer att se ut, om det Àr ytterligare ett virus eller annat. DÀrför Àr det viktigt att organisationer lÀtt kan stÀlla om sin verksamhet nÀr detta behövs. För Àven om det kan behövas nÄgot mer lagerhÄllning kan sÄdant och eventuell inhemsk tillverkning slÄs ut av olyckor, virusutbrott, översvÀmningar. Viktigare Àr dÄ att kunna anpassa sig till nya omstÀndigheter och att ha goda relationer med vÄra grannlÀnder.

Det Àr inte fel att politiker och andra opinionsbildare pratar om att Sverige bör fundera över sin försörjning pÄ mineraler, sjukvÄrdsutrustning, lÀkemedel, viktiga komponenter. Men det fÄr inte leda till allmÀn protektionism. SÄdan politik skadar mer Àn den hjÀlper.