Stefan Löfven pratade svensk inrikespolitik i Vita huset. Foto: Henrik Montgomery Foto:

Löfven ljuger om flyktingpolitiken

Ledare

I tisdags i Vita huset svaradestatsministerStefan Löfven på en fråga från en amerikansk journalist.

Ledartexten är skriven av tidningens ledarredaktion och speglar tidningens liberala värderingar och åsikter. Ledartexten är inte en nyhetsartikel. Läs mer: Så jobbar Katrineholms-Kuriren med journalistik.

Den gällde en påstådd koppling mellan brottslighet och flyktingar i Sverige som Donald Trump gjorde för ett år sedan. Löfven svarade långt och luftigt om ”utmaningar”, Sveriges arbete med dem, minskande arbetslöshet och stärkt svensk ekonomi.

Men det intressanta var inledningen på statsministerns svar. ”Vi ärvde en migrationslagstiftning som inte var en hållbar lagstiftning, vilket innebar att vi 2015 tog emot 163 000 asylsökande”, sa Löfven.

Det är inte första gången som han och hans parti beskriver det så: Att den nuvarande regeringen tog över en asyllag som Socialdemokraterna inte hade något ansvar för men som man ändrade till att bli hållbar.

Under partiledardebatten 11 oktober 2017 gick Stefan Löfven ännu längre: ”Vi har lagt om den flyktingpolitik som var ohållbar och som grundades under den borgerliga regeringen.” Partikansliet skickade ut formuleringen på Twitter.

Det här budskapet har Socialdemokraterna hamrat in i två år. Det är lögn. Ren och skär lögn.

Den asyllagstiftning som gällde fram till 2016 antogs 2006 under en socialdemokratisk regering med Göran Persson som statsminister. De ändringar som tillkommit under tiden däremellan är nästan uteslutande en följd av EU-direktiv.

Inte vid något tillfälle under de åtta åren med regeringarna Reinfeldt har Socialdemokraterna krävt en skärpning av flyktingpolitiken. Som S-ledare har Stefan Löfven tvärtom upprepade gånger sagt att han står bakom den.

Den 16 augusti 2014 höll Fredrik Reinfeldt, då statsminister, sitt sommartal som blev känt för hans uppmaningar till svenska folket att öppna sina hjärtan för flyktingar. Ett huvudbudskap i talet var att det ökade flyktingmottagandet innebar ökade kostnader, vilket tvingade regeringen att hålla igen med reformerna.

– Det var väldigt ovärdigt av Fredrik Reinfeldt att ställa den kostnaden mot att vi ska ha råd med framtiden. Ökade kostnader för flyktingmottagande betyder inte att vi inte har råd med investeringar i välfärden, kommenterade Stefan Löfven i Expressen.

När han fick följdfrågor var han än skarpare:

– Sverige är ett rikt land. Om människor måste fly för sina liv ska vi hjälpa dem. Det går inte att säga att vi klarar si och så mycket. Vad vi säger är att det går att hantera. Vi har en statsbudget på 1 000 miljarder kronor, det är klart att det finns medel att hjälpa.

Detta var Socialdemokraternas hållning även efter maktskiftet och en bra bit in på hösten 2015. Mellan september och november, när antalet asylsökande steg kraftigt, ändrade partiet budskapet bit för bit. När så regeringen 24 november 2015 presenterade den skärpta asyllagen betonade Stefan Löfven att detta skulle vara en tillfällig lag för att ge andrum. Tiden skulle användas till att öka kapaciteten i flyktingmottagandet.

Nu låter det annorlunda, Socialdemokraterna har bytt åsikt. Det är ett partis rätt att göra så. Men Socialdemokraterna bör säga det öppet i stället för att etablera sin nya position och dölja sitt åsiktsbyte med lögner.