Nykterheten handlar om mer än alkohol

Alla lyssnar inte på alkoholvarningarna. Återkommande förminskas skadorna med öl, vin, sprit.

Alla lyssnar inte på alkoholvarningarna. Återkommande förminskas skadorna med öl, vin, sprit.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Ledarkrönika2024-05-09 10:59
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kristi Himmelsfärd och Folknykterheten har haft gemensam dag sedan 1925. Då höll nykterhetsrörelsen och dess allierade ofta stora folkfester som kunde samla många – även i Katrineholm och Vingåker. Det var högtidstal och folksamling mot rusdrickandet.

Engagemanget för nykterhet finns kvar ute i landet. Men de nyktrare festligheternas utrymme har dock krympt. Alkoholfrågorna behandlas i studieförbund, religiösa samfund, föreningar och på ledarsidor. På Katrineholms-Kurirens ledarredaktion vårdas arvet från tidningens grundare Knut Hellberg, som hade sina rötter i nykterhetsörelsen. Åsikterna sedan Hellbergs tid har givetvis förändrats i sina delar – med teknisk och ekonomisk utveckling följer nya saker att förhålla sig till. Men han och hans efterträdares slutsatser om farorna med beroendeframkallande berusningsmedel är hållfasta även idag. 

Men alla lyssnar inte på varningarna. Återkommande förminskas skadorna med alkohol samt att nattrumlande och mingelpimplande underlättas och uppmuntras i den politiska debatten.

Exempelvis: När nya regler för alkoholdrickande vid representation lyftes i slutet på augusti i Katrineholms kommunfullmäktige pratade kommunstyrelsens ordförande Johan Söderberg huruvida alkoholfritt rödvin smakade bättre eller sämre än sin alkoholmotsvarighet. Det beslutades även också nyligen om "generösare" tider för utskänkning i Katrineholms socialnämnd. När ledarredaktionen riktat kritik mot det alkoholstinkande tält som vanligtvis ställs uppStortorget under Katrineholms-veckan har det mötts med ett urvrål från en del läsare. Mindre intresserade var samma personer av att diskutera alkoholens faktiska sociala och medicinska konsekvenser och de ökade riskerna för olika typer av brottslighet.

Även delar av rikspolitiken visar på en del oförsiktighet. Centerpartiet, och vissa partier i regeringsunderlaget, är positivt inställda till det förrädiskt kallade "gårdsförsäljning". Sådana av alkohollobbyn efterlängtade regeländringar ökar inte bara tillgången på alkohol och i sin tur drickandet. Förändringen kan även undergräva Systembolagets alkoholmonopol på EU-väg. Det vore ödesdigert för folkhälsan.

Nykterhetsfrågorna berör även andra substanser än alkohol. Skadeeffekterna vad gäller narkotikan, och andra beroendeframkallande och farliga medel är stora. Det slår mot hälsa, arbetsförmåga, skolresultat, framtidsutsikter. Den som inte lyckas bryta ett beroende riskerar hamna riktigt snett. Och då har vi inte ännu räknat in hur knarkförsäljningarna finansierar gängens kulor och sprängmedel som dödar och skadar. Samhällskostnaderna är när man räknar ihop dem mycket stora. 

Därför har inte Folknykterhetens dag förlorat sin betydelse. Den som avstår eller håller nere sitt alkoholintag, och säger nej till knark, gör mycket både för sig själv och allmänheten.

Även frågan om lustgas har blivit allt mer aktuell. Lustgasandet har på senare år ökat i Sverige, Sörmland och särskilt i Katrineholm. Gasandet kan leda till kortvariga effekter vad gäller syrebrist och svimmningar. Men på längre sikt ökar det riskerna för bestående nervskador, blodproppar och psykiatriska problem. 

Gasprodukterna har förvisso även andra användningsområden än att andas in – och är inte narkotikaklassat. Men lustgasens marknadsföring vänder sig till och lockar även yngre personer.  Den här sortens cyniska verksamheter ska inte hållas under armarna. I Nyköping har kommunen infört lokala förbud för lustgasanvändning. Även i Eskilstuna är liknande på gång. Katrineholm bör följa deras exempel.