Sunkigt med lägenhetsmotståndet på Söder

Tegelstadens senaste bud om bostadsbygget på Söder innehåller både bra och dåligt.

Rune Tegelstaden säger att byggstarten för nya bostäder vid Backavallen närmar sig.

Rune Tegelstaden säger att byggstarten för nya bostäder vid Backavallen närmar sig.

Foto: White arkitekter och Stina Järperud (arkivbild).

Ledarkrönika2025-05-17 08:35
Detta är en ledarkrönika. Katrineholms-Kurirens ledarredaktion är oberoende liberal.

Turerna kring Tegelstadens planerade bygge på Söder fortsätter. Trots en stor skepsis från vissa boende i området verkar det nu som att man går fram med delar av den ursprungliga planen, vid Backavallen ska det byggas flervåningshus. Dock har en del av planen strukits.

I en intervju med Kuriren säger företagets vd Rune Tegelstaden så här: ”Vi ska också bygga bostäder vid Svartbäcksvägen. Där planerade vi tidigare för lägenhetshus, men jag tror inte ett dugg på punkthus längre. Boende tror att det hade lett till att området blivit utsatt, så det är bättre med villor där.”

Det är bra att man går fram med en del projekt, samtidigt är det synd att man har landat i att det numera är enbart villor som gäller i en del av Söder. Det är framförallt tråkigt att höra att det finns en rädsla för att det skulle bli ett utsatt område om några lägenheter tillkom.

Det är befängt.

En stad mår inte bra av segregation. Det kanske låter självklart, men det verkar vara ganska få som faktiskt är beredda att göra det som krävs för att lösa problemet. 

Ett tidigare försök till lösning var miljonprogrammen, det var ett billigt sätt att lösa den stora bostadsbristen som fanns i hela landet.

Det man inte såg då var att den täta bebyggelsen med en nästan hundraprocentig koncentration av billiga hyresrätter ledde till att vissa sociala grupper blev intvingade och isolerade i egna enklaver. Långt bort från resten av samhället.

Reaktionerna från de boende i villaområdet på planerna på att bygga högt har varit starka. De verkar delvis ha vunnit.
Reaktionerna från de boende i villaområdet på planerna på att bygga högt har varit starka. De verkar delvis ha vunnit.

I andra områden blev det en annan extrem. Dyra villor stod på rad och välbärgad över medelklass skapade vad som i praktiken har blivit svenska gated communities. Grindarna är inte fysiska utan mentala.

Att man skapade enklaver i bostadsområden ledde också till att man förlorade arenor där man tidigare interagerade med varandra. Olika samhällsgrupper får egna skolor, egna idrottsanläggningar och ett liv som levs parallellt. Att vi aldrig träffar varandra är inte sunt.

Det sliter isär samhället, göder misstänksamhet och klyftorna som alltid funnits men som varit hanterbara förvandlas till avgrundsdjupa raviner. 

Att lösa segregationen i samhället gör man inte över en natt. Men att sluta anpassa sig efter medelklassens villapsykos alltför mycket och avblåsa byggprojekt är ett första steg.

Att bygga blandade bostadsområden, där det både finns villor och lägenheter, är helt nödvändigt för att komma till bukt med den segregation som vi rent fysiskt har byggt in i vårt samhälle. Blandad bebyggelse leder till att vi träffar varandra, att barnen går på samma skola, spelar i samma fotbollslag och åker samma buss. Det gör att vi kommer ett steg närmare att se på alla som vi, i stället för dem. 

Vi ska helt enkelt inte ha ghetton i Sverige, varken sådana som består av bara höghus eller bara villor.