Det är inte lätt att vara ny på jobbet alla gånger. Man kommer pigg och glad första dagen och ser med skimmer i ögonen allt som nytt och spännande. Oftast tycker ens kollegor att det här är rätt kul, i alla fall ett litet tag. Helt plötsligt en dag ställer man vad man själv tycker är en helt vanlig ny-på-jobbet-fråga, man tycker inte att den står ut nämnvärt från de 1 000 andra grejerna man frågat om. Men så ser man hur färgen dräneras från sina kollegors ansikten och deras andar nästan lämnar detta jordeliv. Man har upptäckt en surdeg.
Lite så kände jag när jag oskyldigt satt och scrollade runt i lite olika tidningar i veckan. Jag snubblade över en artikel som handlade om Katrineholm och tänkte att det var kul att det skrevs om stan också i nationell press. Det visade sig handla om utsläppen i Kronfågels fabrik (DN 3/3). Som utböling betydde det här väldigt lite för mig, en intressant nyhet som var värd att titta närmare på, men inte mer än så. Det jag inte visste då var att jag hade snubblat över en riktig surdeg.
Ju mer jag grävde desto större märkte jag att berget av (kyckling)skit var. I flera års tid har Kronfågel, vad som inte kan beskrivas som någonting annat än, systematiskt struntat i miljöregler. Regler som styr hur mycket avloppsvatten, kväve och fosfor – två ämnen som bidrar till övergödningen av våra sjöar – de får släppa ut.
Det här har kommunen svarat på genom att införa viten när Kronfågel överträder sina kvoter. De får max släppa ut 2 200 kubikmeter avloppsvatten som innehåller max 2 milligram fosfor per liter och max 165 kilo kväve. Allt räknat per dygn. Priset per överträde bestämdes till 5 000 kronor.
Under slutet av 2024 var det just de här reglerna som Kronfågel bröt mot, igen.
Kronfågel ägs av koncernen Scandi Standard som omsätter omkring 10 miljarder kronor om året. Ett vite på 5 000 kronor framstår helt plötsligt som så litet att det knappt kan kallas för glasspengar. För överträdelserna under december 2024 landar prislappen på 20 000 kronor.
Men det kan finnas hopp om att Kronfågel rycker upp sig. Andreas Skog som är ny produktionsdirektör säger till Kuriren att få ordning på problemen med avloppsvattnet är hans högsta prioritet.
Den nya produktionsdirektörens ambition är lovvärd, men han börjar minst sagt i uppförsbacke. Man har sedan 2019 inte kunnat se att företaget gjort några betydande framsteg i att följa de miljöregler som finns. Varför skulle just det här försöket vara trovärdigt? 2 200 kubikmeter avloppsvatten väger betydligt tyngre än fina ord.
Framför allt skulle det behövas lagar och regler – eller kanske skarpare tillämpning från kommunens sida – som inte var lika uppenbart tandlös när stora företag använder böter mest som en avgift för att få smutsa ner i naturen.
Katrineholmarna ska inte behöva förlita sig på ett företags goda vilja för att få ha kvar sin natur oförstörd.