När man är polis ställs det högre krav på en än den genomsnittliga medborgaren. Inte bara så ska man vara duktig på sitt jobb, man måste också ha en stark moralisk kompass samt förstå vad som är lämpligt beteende och inte.
De flesta poliser verkar klara av detta alldeles utmärkt. Man är duktig på sitt jobb och man förstår också vad som är lämpligt agerande både under arbetstid och när man kommer hem och tar av sig uniformen. Dock verkar vissa poliser ha lite svårt med detta.
I Kuriren har det nyligen rapporterats om tre exempel på det senare. En polis som inte var i tjänst var full på en restaurang och började bråka med ordningsvakter och sina kollegor, det gick så långt att han försökte slita sig ur ordningsvaktens grepp. En annan polis har filmats när han diggat med till en raplåt som glorifierat polisövervåld. På tisdagen rapporterade KK om hur en annan polis skulle imponera på sina kollegor och fick därför den briljanta idén att sätta eld på alkogel. Det slutade med att det började brinna i både bord, golv och polisens egna sko.
En möjlig förklaring till att det kommer allt fler nyheter om framförallt nyexaminerade, eller polisstudenter som beter sig olämpligt kan vara att man under senare tid sänkt begåvningskraven på polisutbildningen.
Att sänka kraven – även om åtminstone ett av de tre Katrineholmsexemplen rörde sig om någon som varit polis under en längre tid – för mycket kan leda till att rakt av olämpliga personer blir poliser. Den här bristen på förmåga att bedöma vad som är lämpligt beteende hade kanske varit ett mindre problem om de jobbade med någonting annat än just att använda statens våldsmonopol för att upprätthålla lag och ordning.
Polismyndigheten själva borde dessutom ha ett intresse av att se till att deras medarbetare, om de inte skapar ett starkare förtroende för myndigheten i alla fall inte bryter ner det.
Att inte bli full och bråka med ordningsvakter på krogen, inte ställa till med eldsvåda och att inte filma sig själv i en polisbil samtidigt som man diggar med till musik som glorifierar polisövervåld borde de flesta klara av att förstå är typiskt dåliga grejer att göra som polis. Det är så lågt hängande frukt att den är nedgrävd under marken.
Man kan ju undra hur polismyndigheten valde att agera i de tre Katrineholms-fallen. Krogbråket ledde till ett löneavdrag på 25 procent i fem dagar. Det misslyckade eldtricket på polisstationen kan leda till en varning. Våldsglorifierandet i polisbilen ska enligt Lisa Nilsson, tillförordnad polisområdeschef i Katrineholm, få som påföljd att det förs ett samtal med medarbetarna. Hon hoppas att det inte ska hända igen.
Det här är otroligt slappt. Det kan knappt ens beskrivas som en smäll på fingrarna.
När poliser beter sig illa så skadar det inte bara förtroendet för polisen – vilket är illa nog i sig – det skadar också förtroendet för hela staten. Det gör bland annat att det redan låga förtroendet för statens institutioner i utsatta områden kommer att bli ännu lägre.
När man får rätt att begå våld och i extremfall ta liv så är det också rimligt att det ställs mycket höga krav på en. Ett steg för att säkerställa att de kraven upprätthålls hade varit sluta låta polisen utreda sig själva och i stället skapa en ny myndighet som sysslade med just det. Då kanske djupt olämpligt beteende hade lett till mer än en halvhjärtad tillsägelse.