Lagar ska vara rättssäkra

Replik

Liberalerna värnar om asylrätten.

Ledartexten är skriven av tidningens ledarredaktion och speglar tidningens liberala värderingar och åsikter. Ledartexten är inte en nyhetsartikel. Läs mer: Så jobbar Katrineholms-Kuriren med journalistik.

Det gör vi bäst genom att vara tydliga med att det är de som har skyddsskäl som ska få uppehållstillstånd. Den grupp mestadels unga män detta handlar om har alla fått avslag på sina asylansökningar, många av dem också efter överklagande i domstol. Två tredjedelar av denna grupp, cirka 6 400 personer, har inte heller kunnat göra sin ålder, och därmed sin identitet, sannolik. Svensk lagstiftning är tydlig att man måste kunna göra sin identitet sannolik som asylsökande.

Det har skett oanständiga angrepp i debatten (inte minst mot centerledaren Annie Lööf). Att det skulle vara Liberalerna som stått för dem är dock en uppfattning ledarsidan är rätt ensam om. Ska man peka finger bör det riktas längre högerut.

Ledarsidan blandar äpplen och päron. Det Liberalerna krävde sommaren 2017 var ett tillfälligt stopp i verkställandet av utvisningar till Afghanistan till dess att vi fått ett nytt rättsligt ställningstagande vad gällde säkerhetsläget i Afghanistan. Det är inte samma sak som att ge uppehållstillstånd. Detta vet ledarsidan.

Vad gäller återinförande av ”synnerligen ömmande omständigheter” som grund för uppehållstillstånd så håller vi med ledarsidan. Det är den rödgröna regeringen som drivit igenom den skärpningen mot vår vilja.

Vi är mycket oroade över framväxten av ett skuggsamhälle och vi kommer att göra vad som står i vår makt att förhindra det. Det kan dock inte ursäkta att man driver igenom en rättsosäker lagstiftning, nonchalerar Lagrådet och kör över myndighet och domstolar. Oavsett om man förespråkar en mer generös eller mer stram migrationspolitik så borde alla vara överens om att lagstiftningen ska vara rättssäker.

Fredrik Malm

Riksdagsledamot och migrationspolitisk talesman Liberalerna

Niklas Frykman

Riksdagskandidat Liberalerna

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

LiberalernaFlyktingpolitikInrikespolitikReplik
Relaterat