I stället för att se skogen susa fram utanför fönstret, är det omväxlande snigelfart och inbromsning. Är det banarbete som drar ut på tiden, obehöriga i spårområdet, väntan på signal och påkörda älgar? Skälen som ges genom brusande tåghögtalare är varierande, men utlöser alltid samma kollektiva suck hos resenärerna.
De flesta som åkt tåg känner igen sig.
Att ge sig ut på Sveriges järnvägar slutar allt för ofta med att man svävar i ovisshet, strandad i en ort som kanske är fin egentligen men inte kommer till sin rätt när upplevelsen präglas av dålig information, dyra mackor från Pressbyrån och trängsel när avgångar ställs in och ersättningsbussarna är för få.
De två senaste åren har varit rekordår när det kommer till tågförseningar. Då är visserligen en klar majoritet korta förseningar på under 15 minuter, vilka dock kan vara nog så irriterande.
Samtidigt är så många som fem procent av avgångarna mer sena än så, och att inte kunna lita på att tågen är punktliga är förödande för dess attraktivitet som färdmedel. Att välja miljövänliga transporter borde inte vara bökigt, men det är det – och det riskerar tyvärr att bli än värre.
Än är vi bara halvvägs igenom 2025, och var statistiken landar återstår att se. Klart är dock att många av grundproblemen kvarstår, och utvecklingen går i fel riktning. Det finns en underhållsskuld som byggts upp över tid, och nu landar konstnaden för att återställa järnvägen på hisnande 91 miljarder svenska kronor.
Den skulle det ta tid att beta av ens om Trafikverket åtgärdade felen snabbare än järnvägen slits. Det gör man inte, skulden byggs på även om regeringen skjutit till mer pengar.
"Den stora utmaningen är att hitta balansen mellan åtgärder och trafik" konstaterade Jon Sundh, chef för järnvägsunderhåll på Trafikverket, när han tidigare i år intervjuades av SVT (3/3). Banarbete innebär i regel att trafik behöver dirigeras om.
Trafikverket konstaterar själva i sina egna rapporter att det eftersatta underhållet ökar risken för akuta fel och oförutsedda stopp. I fjol anmäldes över 73 649 fel på järnvägen, vilket också det är en toppnotering. Det handlar om sådant som sprucken räls, nedrivna kontaktledningar och trasiga växlar.
Det behövs bot, bättring och skärping. Inför sommarsemestern borde tåg vara ett självklart val. När trafiken fungerar är det ett utmärkt sätt att utforska Sveriges vackra natur och många fina städer. Men osäkerheten och den bristande punktligheten avskräcker, ingen vill tillbringa dyrbara semesterdagar fast i tågkaos.
Det borde gå att räkna med tåg som går i tid.