Influerarnas frosseri mer vulgärt än Stenbecks

Matpriserna skjuter i höjden.
Kändisarnas lyxmiddagar framstår som äckligare än Jan Stenbecks potatismos.

Mat är gott – men inte till vilket pris som helst.

Mat är gott – men inte till vilket pris som helst.

Foto: Matthew Mead

Krönika2025-04-01 10:01
Detta är en ledarkrönika. Katrineholms-Kurirens ledarredaktion är oberoende liberal.

TV-serien om hur Jan Stenbeck ritade om det svenska medielandskapet är en av vårens snackisar. Flera gånger i varje avsnitt påminns tittarna om mediemogulens mat- och alkoholmissbruk.

Frosseriet var ett av Stenbecks signum. Dagens kändisar och influerare skulle antagligen inte erkänna det, men de strävar efter att skicka exakt samma signaler till sina följare som Jan Stenbeck gjorde till 1980-talets yuppies: Den som kan ägnar sig åt frosseri är en lyckad människa. Till och med en lycklig människa.

När måltidsforskaren Richard Tellström var sommarvärd i P1 (4/7 -17) berättade han bland annat om att just måltiderna är en av de största skillnaderna mellan människor och andra djur.

– Vi människor äter inte för att överleva. Vi äter för att leva, och leva ut det vi tror på.

Det vi äter, och det vi visar upp att vi äter, är en del av vår identitet. Matbilder och videor som influerare publicerar är en del av deras varumärkesbygge, oavsett om de vill framstå som glamourösa, hälsosamma eller roliga.

De skulle antagligen aldrig erkänna det, men deras nyttiga lördagsfrukostar serverade på vackert porslin, hembakade kakor vars ingredienslista innehåller absurda mängder dyr choklad, och moffande av Tiktok-favoriten “frystorkat godis” är menat att skicka precis samma signaler som Stenbecks överdådiga middag: De vill visa att de är lyckade.

När konjunkturen var hög och räntorna låga kunde även medelklassen, och stora delar av arbetarklassen, också ägna sig åt att frossa i såväl dyra hemmamiddagar som hutlöst dyrt godis och restaurangbesök. Minnet av den tiden finns kvar i matjättarnas hyllor och frysdiskar: Glass för 150 kronor per liter, pasta som är pressad genom “mikrograverade bronsstycken” och har ett tre gånger så högt kilopris som vanlig, redig spagetti.

Det meningslösa, frystorkade godiset kostar mellan 50 och 150 kronor per påse. Och nej, det här är (tyvärr) inte Stockholmsfasoner. Varorna finns hos både godisbutiker och matjättar från nordligaste Norrland till sydligaste Skåne.

Precis som det var vulgärt att Stenbeck mosade ner rysk kaviar i potatismoset och slevade i sig eländet med sked är det vulgärt när influencers lägger ut bilder på Instagram av en “lördagsbrunch” lagad med som råvaror till ett värde av den summa en normal barnfamilj spenderar på mat under en hel vecka.

Det är – i dubbla bemärkelser – smaklöst när en 23-åring utmanar sina följare att trycka i sig en påse av det äckliga, frystorkade godiset som kan kosta över 1000 kronor per kilo.

Nu skjuter matpriserna i höjden. En del influencers uppmanar sina följare att bojkotta matjättarna. Andra att absolut inte bojkotta dem, utan att konsumera med måtta på stormarknaderna samtidigt som man stöttar lokala leverantörer.

Men de allra flesta influencers fortsätter trots allt att fylla sina flöden med bilder från lyxmiddagar på krogen, råvaror köpta över saluhallens disk, eller Tiktok-hajpat godis till ett pris som matchar en hel månads lördagsgodis för en 8-åring.

Mat är gott. Frosseri är äckligt – oavsett om det är priset eller näringsvärdet som är högt.