KD sviker sina demokratiska ideal

Signerat av Alex Voronov

”Medan SD har främlingsfientlighet som en ideologi, har de stora traditionella partierna främlingsfientlighet som ett slags pragmatisk strategi.”

Ledartexten är skriven av tidningens ledarredaktion och speglar tidningens liberala värderingar och åsikter. Ledartexten är inte en nyhetsartikel. Läs mer: Så jobbar Katrineholms-Kuriren med journalistik.

Det skrev åtta etikforskare på DN Debatt i lördags. De varnade för en utveckling där främlingsfientlighet, slutenhet och misstänkliggörande av människor utifrån ursprung slår rot i debatten.

Jag håller inte med om alla budskap i artikeln, som när forskarna tolkar den ökade medvetenheten om det ryska militära hotet som del i en obefogad rädsla i vårt samhälle.

Men citatet ovan fångar en verklig tendens. De främlingsfientliga tankefigurerna tar allt större plats hos andra riksdagspartier än SD. Det gäller dock inte bara de stora partierna Socialdemokraterna och Moderaterna.

När polisen i Växjö i förrförra veckan gav tillstånd till en lokal muslimsk församling att ha böneutrop, reagerade KD-ledaren Ebba Busch Thor starkt. Hon uttryckte förhoppning om att Växjös kommunpolitiker tar initiativ för att stoppa detta.

– Det är självklart ett olyckligt beslut och ett steg mot ett parallellsamhälle som vi inte accepterar, sade hon till tidningen Dagen.

Och hon tog det ett steg längre:

– Människor ska inte återkommande få höra Allahu akbar ropas ut över sina bostadsområden, in i sina trädgårdar och över barnens förskolegård.

Frågan om böneutrop är nu en så viktig del av Kristdemokraternas valbudskap att Busch Thor hade med det även i sitt ”Tal till nationen” i SVT i måndags. Också då talade hon om parallellsamhällen.

Hennes budskap håller inte ihop logiskt. Det finns ingen koppling mellan böneutrop och parallellsamhälle. Snarare borde avdramatisering och acceptans av islam som en del av Sverige motverka separatism.

När så Busch Thor vill stoppa böneutrop genom att hävda en påstådd principiell skillnad mellan klockringning och kallelse till muslimsk bön, struntar hon i grundlagsskyddade rättigheter. Myndighetsingripande mot ett yttrande på grund av dess innehåll får bara göras exempelvis om det hetsar eller framkallar fara.

Inte heller tar några barn eller andra skada av att en gång i veckan, under två-tre minuter, höra en kallelse till bön. I den mån de hör utropet överhuvudtaget.

Busch Thors engagemang i frågan är rätt så nyväckt. Varken hon eller någon annan kristdemokrat hade några invändningar när Botkyrka och Karlskrona fick sina böneutrop som har kunnat pågå utan några negativa lokala reaktioner.

Men detta handlar för nuvarande KD-ledning inte om logik och principer. Det handlar om känslor och taktik.

Man mobiliserar väljare genom att piska upp rädslor och misstänksamhet mot en religiös minoritet, att generaliserat framställa muslimer som diffust farliga, ödesbestämt främmande, några som inte vet sin plats.

Känner KD-medlemmar sig bekväma med den nya given från partiledningen? Nog borde de bekymras över skillnaden mot den traditionella kristdemokratiska internationalismen och öppenheten mot andra kulturer.

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

KristdemokraternaEbba Busch Thor (KD) IntegrationKrönikaislam
Relaterat