Många ville slänga ett öga på doldisen

Det tog inte lång stund innan doldisen i Yngarens fiskvärld simmade runt i en burk. ‒Här är dagens mest lyckade fångst, sa biologen Stefan Lundberg.

Ingemar Nilsson hade varit uppe och fiskat på morgonen för att besökarna skulle få möta Yngarens fiskar öga mot öga.

Ingemar Nilsson hade varit uppe och fiskat på morgonen för att besökarna skulle få möta Yngarens fiskar öga mot öga.

Foto: Fotograf saknas!

Katrineholm2017-09-03 09:45
Detta är en ledare. Katrineholms-Kurirens ledarredaktion är oberoende liberal.

Under lördagens arrangerades en vattendag vid Yngaren i Björkvik. Besökarna fick bland annat möta sjöns fiskar öga mot öga.

Fiskaren och sjökaptenen Ingemar Nilsson hade nämligen sett till att få upp en av varje ur sjön. Han fick också många frågor om tillgången på fisk.

‒Den är god. Förr att den har blivit bättre i och med masstorleksbegränsningen på 60 millimeter, säger han.

Regeln innebär att maskorna i fiskenätet måste vara minst 6x6 centimeter.

‒De små fiskarna går kvar något år och de stora fiskarna fastnar inte i det nätet. Utan det är bara mellanskiktet som fastnar, förklarade han.

Ingemar Nilsson tror också att det drygt månadslånga fiskestoppet varje år, under lekperioden, bidrar till den goda tillgången.

En av många besökare var Tommy Lennberg. Han hoppade glatt i vadarstövlarna.

‒Jag hoppas att få se en nissöga, sa han förväntansfullt.

Stefan Lundberg, biolog och expert på livet i vattnet, berättade visserligen att nissögat är en doldis i Yngarens fiskvärld. Ändå tog det inte många minuter innan ett exemplar var infångat i en burk som vandrade mellan besökarna.

Den lilla fisken var omkring en halv decimeter lång. Stefan Lundberg sa att han tror att den kommer att bli dubbelt så stor.

Med hjälp av håvar och vattenkikare fortsatte besökarna att studera det som lever under vattenytan. Och Stefan Lundberg fortsatte att berätta; om äggsamlingen av iglar som fastnat på dammusslans skal, att blodiglar historiskt sett kan ha funnits i Yngaren men inte finns kvar länge, att skalet på en större dammussla kan bli 20 centimeter stort, att musslan har ett litet hjärta som pumpar runt en färglös vätska och vad som faktiskt är fram och bak på en mussla.

‒Håll den spetsiga delen uppåt och låsmekanismen mot dig, tipsade han.

Vattendagen vid Yngaren var en del av Vattenveckan 2017. Vattenveckans syfte är att skapa förståelse för vattnets många värden och användningsområden.

Nissöga

Fisken trivs i vatten med fin sand- eller slambotten där den kan gräva ner sig under dagen.

Nissöga är en liten karpfisk, det vill säga släkt med mört och brax.

Den har mörka fläckar, samlade som pärlband, längs sidorna och på ryggen.

Källa: Hav och vattenmyndigheten