Det var den 19 oktober som föräldrarna fick ett informationsbrev från förskolechefen om att det skulle ske en omorganisation på förskolan, som det också flaggats för några veckor tidigare. Men varken förskolepersonal eller föräldrar hade någon aning om att omorganiseringen innebar att några av barnen skulle behöva flytta mellan olika lokaler under dagen. På föräldramötet torsdagen den 26 oktober blev både berörda pedagoger och föräldrar förvånade när de fick veta att barnen som skulle flyttas inte får någon fast lokal. Anna Back, vars dotter berörs direkt av omorganisationen, är upprörd.
– Jag accepterar inte att man flyttar femåringar på det sättet. På förmiddagen säger de att fritids är ledigt och då ska barnen vara där, på eftermiddagen är det förskoleklassens klassrum som gäller. Mitt barn har väl rätt till leksaker och allt som dagislokaler innebär? De chansar och säger att de tror att det kommer att bli bra.
Anna Berg, som också har barn på avdelningen, är bekymrad över den framtida situationen.
– Pedagogerna på avdelningen är helt fantastiska men jag känner att politikerna borde fundera på om det är hållbart att femåringar ska flyttas runt mellan olika lokaler, det känns lite bekymrande.
Hon upplever att det har varit rörigt med stora barngrupper sedan hennes tvååring började på förskolan.
– Det behövs en lösning och en till avdelning kanske. Vi bor i en helt fantastisk bygd. Jag känner fler familjer som vill flytta hit och har barn i förskoleålder, men det är tråkigt att de tvekar på grund av hur det är. Man funderar på om man ska lämna sitt barn på en plats som inte fungerar, då kan man inte bo kvar.
Värst upplevs situationen vara på avdelningen Månen, där sjukfrånvaron hos personalen har legat på runt 30 procent under det senaste året. För Anna Back förvärrar det situationen ytterligare.
– Om barnen ska hålla på och flytta runt och det är vikarier eller brist på personal, hur blir det med tryggheten?
Personal på förskolan hoppas på att lösningen man nu har kommit fram till blir bra för barnen, även om man önskar sig en långsiktig lösning framöver.
– Vi ska flytta över till skolans lokaler och om vi känner att det här inte blir bra kan det bli aktuellt med en egen lokal, men vi önskar ett möte med politiker om hur barnomsorgen ska lösa sig i Julita, säger en pedagog på förskolan som vill vara anonym.
Oppositionsrådet Ewa Callhammar (L) och Joha Frondelius (KD) som besökte förskolan under måndagen efter samtal från upprörda föräldrar, tycker att kommunen borde satsa mer på utbyggnad av förskolor.
– Det är för många barn i grupperna och kommunen prioriterar att bygga gator och rondeller, jag har länge sagt att man ska prioritera förskolan, äldreomsorgen och skolan, säger Ewa Callhammar.