Katrineholm stärksav ökad trygghet

Katrineholm är och upplevs som en trygg stad och kommun2014-04-08 07:46
Detta är en ledare. Katrineholms-Kurirens ledarredaktion är oberoende liberal.

Det var en glädjande statistik som Katrineholmsborna kunde ta del av förra veckan. Antalet otrygghetsbrott i kommunen har minskat rejält.

Det är polisen i Katrineholm som satt sig ner och sammanfattat brottsstatistiken alltsedan 2008 och fram till i år. Statistiken handlar om de så kallade otrygghetsbrotten – misshandel, inbrott, våldtäkter, rån, klotter och stölder – som ägt rum mellan 1 januari och 12 mars respektive år.

Varför statistiken begränsas till ungefär två och en halv månad är litet svårt att förstå, men ger definitivt en bild av en minskad brottslighet. Intressant vore onekligen att se hur statistiken ser ut på helårsbasis och hur den eventuellt skiljer sig mellan olika årstider.

Är brottsfrekvensen exempelvis högre under sommaren när ungdomar är lediga, fler bostäder tomma på grund av semester och färre poliser i tjänst? Eller är brotten fler under den mörka delen av året? Svaren på dessa frågor kan ge polisen en fingervisning om hur dess resurser ska användas.

Det är förstås väldigt glädjande att denna typ av brottslighet minskar. När staden är och känns trygg ökar trivseln, vilket bidrar till att öka Katrineholms attraktionskraft. I kampen att locka nya invånare är alla faktorer viktiga och ju bättre Katrineholm positionerar sig som en trygg plats att leva och bo på, desto större blir möjligheterna att växa befolkningsmässigt.

Polisen i Katrineholm framhåller att ett skäl till att otrygghetsbrotten har minskat är att den är på plats utanför krogarna under helgerna. Jo, så kan det vara. Polisens närvaro har en hämmande effekt på berusade personers vilja att slåss.

Men frågan är ändå om inte den främsta anledningen till den ökade tryggheten i centrum och på Norr i stan är att ungdomar och personer i yngre medelåldern faktiskt konsumerar mindre alkohol nu jämfört med för några år sedan.

Den trenden är märkbar i hela landet och gäller självfallet också Katrineholm. Alkoholen ställer till mycket bekymmer och många problem i samhället. För att öka tryggheten än mer vore det bra om Katrineholms kommun är återhållsam med att bevilja utskänkningstillstånd, också när det gäller tillfälliga arrangemang som exempelvis Katrineholmsveckan.

Det finns naturligtvis än fler sätt att ytterligare minska brottsligheten. En utökad och väl fungerande grannsamverkan – också i centrum – samt fler vuxna på stan under kvällar är sådana sätt. På senare tid har det visat sig att körskolor kan bidra till att minska inbrotten i villor genom att förlägga övningskörningar till egnahemsområden. Ett polisiärt samarbete med taxi har också en dämpande effekt på brottsligheten.

Katrineholm är och upplevs som en trygg stad och kommun. Den minskande brottsfrekvensen är positiv, men situationen kan bli än bättre med ganska små åtgärder. Det bör Katrineholm sträva efter.