Med stor sannolikhet kommer många äldre i Katrineholms kommun att kunna känna sig lite tryggare efter årsskiftet. En ny trygghetsmodell har arbetats fram.
Inom omsorgen och hemtjänsten har man arbetat länge med att ta fram den nya modellen. Den är väl genomarbetad. Förslagen har diskuterats och utretts i arbetsgrupper och tankarna har ventilerats med brukare, anhöriga och personal. Delar av modellen är redan genomförd, men om några dagar ska modellen tillämpas fullt ut.
Det nya sättet att arbeta innehåller många delar som alla hänger ihop och ska resultera i att omsorgen blir sammanhållen. Ingen del kan sägas vara viktigare än någon annan.
En del är att kommunen anställt fem sjukgymnaster och två arbetsterapeuter. Dessa ska, förutom att arbeta direkt med de äldre i deras hem och på boenden också fungera som handledare åt hemtjänstteamen en halvtimme i veckan. Detta för att hemtjänstpersonalen ska få en kontinuerlig uppdatering av arbetsmetoder och omsorg. Denna halvtimme låter kanske inte mycket, men är ett nytt inslag som kompletterar de månatliga teamträffarna.
Sjukgymnasterna och arbetsterapeuterna kommer att betyda mycket för att förebygga skador hos de äldre samt naturligtvis för deras rehabilitering efter sjukhusvistelse.
Från årsskiftet införs också trygghetsplatser på kommunens korttidsboenden. När en äldre behöver mer omsorg ska en plats kunna utnyttjas i stort sett omgående. Det ska också vara möjligt för en äldre att boka en plats på dessa boenden i upp till två veckor.
Fler permanenta demensplatser, totalt ett 20-tal, har också skapats genom att antalet korttidsplatser har dragits ned och konverterats till demensplatser. Det är en viktig förändring och det ska bli intressant att se hur det kommer att fungera. Teoretiskt är det möjligt att färre korttidsplatser räcker till för att fungera som trygghetsplatser, men verkligheten kan blir en prövning för den nya modellen.
Positivt är också att när en äldre person skrivs ut från sjukhuset, så möts denna person av personal från hemtjänsten. Under en timmes tid kommer man då att gå igenom exakt vad den äldre behöver i form av stöd och omsorg.
I många fall är det anhöriga, vanligast en make eller maka, som vårdar sin respektive i hemmet. Dessa anhörigvårdare gör en stor insats, men då och då behöver de avlastning för att kunna göra något annat. Från årsskiftet fördubblas den tid som avlastning kan ges från tio till tjugo timmar per månad.
Den satsning som kommunen gör är välkommen och skapar utan tvekan ökad trygghet för många. Genom totalperspektivet är det också troligt att reformerna och förändringarna i slutändan inte kostar mer än vad omsorgen kostar i dag.
Det är roligt och stimulerande att Katrineholm är bland de första i kommunerna i landet med denna helhetssyn på äldreomsorgen.