Sörmlands landsting gör i år en extra satsning på ambulanssjukvården. Tio miljoner kronor kostar den. Men det tar nog tid innan satsningen ger resultat.
Även om patienterna kan tycka att ambulanssjukvården är bra i länet, så är det ett faktum att väntetiderna på att ambulansen ska komma fram har varit för långa. Det har landstingsledningen förstått och det är därför som satsningen görs. Den aviserades redan under förra året.
Fem ambulanssjuksköterskor anställs i Nyköping, vilket innebär att den ambulansen kan vara i tjänst dygnet runt. En ny ambulans köps in och stationeras i Gnesta och ytterligare en ambulans inhandlas. Den senaste ska mestadels användas för transporter av patienter mellan sjukhusen i och utanför länet.
Allt detta är gott och väl. Den nya ordningen kommer säkerligen att medföra att trycket på övriga ambulanser kommer att lätta och att väntetiderna för patienterna kan kortas något. Målsättningen är att ingen patient ska behöva vänta mer än en kvart. Enligt en undersökning är det 82 procent av länet som nås inom den tidsramen.
I Gnesta har det bara varit 35 procent av befolkningen som nåtts på 15 minuter och sämst har det varit – och är – i Vingåkers kommun där bara 30 procent av de boende kan förvänta sig att ambulansen är framme inom den stipulerade tiden.
När de nya ambulanserna är införskaffade och personalstyrkan förstärkts kommer definitivt Gnestaborna att kunna känna sig tryggare. Men i Vingåker är situationen fortfarande otillfredsställande. Visserligen är det troligt att väntetiderna kan kortas något eftersom trycket på redan befintliga ambulanser lättar med den nya ordningen.
Men detta är grundat på teoretiska beräkningar. Hur de håller i praktiken är ännu osett. Det måste tas för givet att landstingsledningen och ledningen för ambulanssjukvården efter en tid utvärderar hur den utökade organisationen fungerar.
Då kommer man med stor sannolikhet fram till att situationen är fortsatt oacceptabel i Vingåker och att man måste förstärka ambulanssjukvården även där.
Det kan göras på flera olika sätt. Det bästa vore om en ambulans kan stationeras i Vingåker. Det kravet har Moderaterna framfört flera gånger, men inte fått något gehör för. Om ett år borde det vara dags för den politiska majoriteten i landstinget att omvärdera sitt nej till det kravet.
Det vore också önskvärt om ett nära samarbete med de omgivande landstingen kan etableras. I länens utkanter fungerar det inte som i de mer centrala delarna eller i och i närheten av centralorterna. Storregionerna var bland annat tänkta att se till helheten och ge alla invånare ungefär samma villkor när det gäller samhällelig service av olika slag.
Att storregionerna inte kunde realiseras innebär inte att samarbetet mellan länen och landstingen kan intensifieras.