Opartiskhet är en mycket viktig journalistisk princip. Opartiskhet innebär att presentera många olika perspektiv och att göra det på ett sakligt sätt.
I det journalistiska uppdraget ingår också att göra ett urval, att gräva fram det som är särskilt intressant. Ofta framhålls även vikten av att försvara de demokratiska värderingar som är själva förutsättningen för den fria journalistikens existens.
Journalister ska kunna säga att den nordkoreanske diktatorn Kim Jong-Un är just en diktator. De måste kunna beskriva det den syriska regimen utsätter befolkningen för som fasansfullt. Och det är inte lämpligt att de mordhotar människor rätt ut i etern.
Därmed var det till synes inte särskilt märkligt att Sveriges Radios kanalchef, Lotta Mossberg, meddelade att komikern Soran Ismail stängs av från sitt uppdrag som bisittare i det lättsamma pratprogrammet Morgonpasset efter att bland annat ha sagt att han "vill döda Sverigedemokraterna".
Men ett par timmar senare kom en dvärgpudel krypande.
Lotta Mossberg sade att hon inte trodde att hon har sagt sådär. Eller, kanske hade hon sagt så. Hon mindes inte riktigt. Men det var i alla händelser ett felaktigt påstående.
Soran Ismail hade inte mordhotat någon, underströk hon. Dock hade han i sammanhang utanför Sveriges Radio ofta uttalat sig negativt om Sverigedemokraternas politik. Därför kunde han inte vara kvar på kanalen nu när det är valår.
Hur mycket ska en arbetsgivare egentligen få äga sina medarbetare? Det är en fråga som har diskuterats en hel del på sistone.
Ska en kvinnoklinik kunna neka en barnmorska jobb för att hon vägrar ge abortrelaterad vård? Ja. En anställd måste kunna utföra de uppgifter som ingår i arbetsbeskrivningen.
Ska vd:n för en hamburgerkedja kunna komma med förtäckta hot om uppsägning om inte den sittande regeringen vinner nästa val? Nej. Han skall inte lägga sig i hur personalen röstar.
Ska chefen för ett radioföretag lägga sig i vilka åsikter en medarbetare ger uttryck för på sin fritid? Nej. Även om frågan är komplicerad så innebär detta i grunden ett intrång på rätten till åsiktsfrihet.
Vad gäller Soran Ismail verkar avstängningen helt enkelt ha skett för att Sveriges Radio tolkar begreppet opartiskhet, inte som saklighet utan som ett krav på nollställd neutralitet.
Om detta blir ny praxis är det en grotesk utveckling av den princip som från början var tänkt att värna just de demokratiska rättigheter som företaget nu nekar en av sina medarbetare.