Bra att insiktenföljs av beslut

Hela ansvaret för framtida äldres boende kan inte ligga på kommunen2014-05-23 07:24
Detta är en ledare. Katrineholms-Kurirens ledarredaktion är oberoende liberal.

Allt är som vanligt väl tillrättalagt för ett första beslut i kommunstyrelsen. På tisdag nästa vecka beslutas att ett nytt äldreboende ska byggas i Katrineholm.

Det var i tisdags som kommunalrådet Göran Dahlström (S), som vanligt med tyst ackompanjemang av Lars Härnström (M), presenterade nyheten att ett äldreboende med 50 platser ska stå klart 2020. Det nya bygget ska uppföras i direkt anslutning till äldreboendet Igelkotten.

Det skulle faktiskt förvåna om oppositionen har något att invända mot förslaget, som grundar sig på en boendestrategi för äldre som tagits fram. Katrineholms kommun var ju först i landet med att skriva fram prognoserna för att klargöra behovet av äldreomsorg och äldrevård i framtiden.

Nu går man vidare och det ligger helt i linje med den flera år gamla insikten att vård- och omsorgsbehovet kommer att öka väldigt kraftigt – framför allt under tioårsperioden mellan 2020 – 2030.

Det är väldigt positivt. Inte bara för att antalet platser ökar till dess att omsorgsbehovet börjar accelerera, utan också för att man ska hinna med att ta fram detaljplaner och – inte minst – reservera pengar för de investeringar som krävs. Samt naturligtvis ordna det så att driftkostnaderna klaras och helst kunna begränsas i möjligaste mån.

I boendestrategin talas om framtida möjligheter att med ny teknik minska kostnaderna. En del försök görs redan nu, men i takt med att behoven ökar kommer med stor sannolikhet nya tekniska landvinningar att göras som kommer att ställa lägre krav på bemanning. Det är viktigt mot bakgrund av att det redan nu är svårt att rekrytera den personal som krävs; en svårighet som av allt att döma kommer att förvärras.

Det är vällovligt att kommunen, genom att på tisdag fatta ett första beslut om boendestrategin, betonar vikten av att genomföra en så kallad tillgänglighetsinventering också hos privata fastighetsägare. Hela ansvaret för framtida äldres boendesituation kan inte ligga på kommunen och så länge hyrorna betalas ligger det i fastighetsägarnas intresse att varsamt anpassa bostäderna för äldre så att de kan bo kvar längre i dem.

Ett väl fungerande samhälle där människor i olika åldrar och med skilda förutsättningar kan leva och verka kräver inte bara politiska beslut. Vad som framför allt behövs är att en attityd av samverkan byggs upp där alla, eller så många som möjligt, förmås att arbeta tillsammans mot ett gemensamt mål.

Många enskilda faktorer tyder på att Katrineholm är på väg att åstadkomma ett sådant framtidsinriktat samarbetsklimat. Men för att verkligen nå dit skulle det inte sitta i vägen om kommunens enda egentliga maktfaktor, kommunalrådet Göran Dahlström, blev mer öppen för samråd och diskussioner innan förslagen presenteras och i princip redan är beslutade.