Ge respekt och upprÀttelse till krigets offer

Alex Voronov

Alex Voronov

Foto: LNB

GÀstkrönika2023-02-15 19:46
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

NÀr ukrainska flyktingar skulle anmÀla förnyelse av sina uppehÄllstillstÄnd, kollapsade Migrationsverkets digitala system. MÄnga misslyckades med att komma in i systemet Àven dagen efter. Av nÄgon anledning var anstormningen ovÀntad för myndigheten nÀr tidbokningen öppnade.

Men inget av det hade behövt hÀnda om Sverige skippat denna procedur helt och hÄllet. Det har flera andra EU-lÀnder gjort, dÀribland Finland. DÀr fÄr alla ukrainare som har fÄtt skydd automatisk förnyelse av uppehÄllstillstÄnden nÀr EU:s massflyktsdirektiv nu förlÀngs ett Är.

Sverige krÀver dÀremot att alla ukrainare genomgÄr samma procedur som för ett Är sedan. De ska boka besökstid digitalt och sedan infinna sig pÄ Migrationsverkets kontor för att lÀmna in en ny ansökan med fotografering, fingeravtryck med mera.



Det hÀr Àr illustrativt för Sveriges hantering av denna flyktinggrupp. Svenska staten omger varje steg som ukrainarna tar med svÄrigheter och osÀkerhet. Efter snart ett Är av Rysslands fullskaliga angreppskrig har ukrainska flyktingar i Sverige ekonomiska villkor lÄngt under existensminimum. DagersÀttningen ligger pÄ högst 71 kronor per dag. Det Àr samma lÄga nivÄ som asylsökande fÄr och som varit oförÀndrad i kronor sedan 1994, med den skillnaden att ukrainarna inte söker utan har redan fÄtt skydd. För att överleva mÄste de förlita sig pÄ privat vÀlgörenhet.


Ukrainska flyktingar blir inte heller folkbokförda och saknar dÀrmed de rÀttigheter som följer av det. De fÄr inget personnummer, vilket skapar en rad problem i ett samhÀlle dÀr Àven mÄnga privata system Àr upphÀngda pÄ denna identifieringsmetod.

Ukrainarna saknar rĂ€tt till studier i svenska för invandrare, SFI, Ă€ven om ett fĂ„tal kommuner lĂ„ter dem lĂ€sa det pĂ„ nĂ„der. De allra flesta hĂ€nvisas i stĂ€llet till olika alternativa lösningar som ”Svenska frĂ„n dag ett”. Det har funnits i nĂ„gra Ă„r för asylsökande och ordnas av studieförbund och folkhögskolor.



De ynka 140 miljoner som den förra regeringen sköt till extra under förra Äret har i Är skurits ner till 30 miljoner av den nya regeringen. Utslaget pÄ alla vuxna ukrainare rÀcker det inte ens till en studietimme i veckan. MÄnga kommuner och frivilliga krafter pusslar ihop bÀttre lösningar Àn sÄ, men det handlar allt som oftast om undervisning utan utbildade lÀrare, utan en riktig lÀroplan och utan ordentliga studiekrav pÄ vare sig eleven eller undervisaren.

Svenska frÄn dag ett var aldrig tÀnkt som en fullgod lösning för svenskstudier, utan en tillfÀllig sysselsÀttning och förberedelse för SFI.



StatsrĂ„d och andra upprepar gĂ€rna att ukrainarna fĂ„r och bör jobba. Även hĂ€r finns problem vid sidan av att samma politiker inte gör nĂ„got för att hjĂ€lpa flyktingarna att bli anstĂ€llningsbara. De som har fĂ„tt skydd enligt massflyktingsdirektivet kan inte fĂ„ uppehĂ„llstillstĂ„nd i Sverige pĂ„ nĂ„gon annan grund, som arbete eller studier för att fĂ„ bĂ€ttre villkor. SĂ„ har vĂ„ra folkvalda – Ă„ter igen till skillnad mot andra europeiska – valt att tolka EU:s direktiv.

De svenska politiska parollerna om vikten av att stödja Ukraina betyder uppenbarligen inte stöd till ukrainare – inte nĂ€r de förvandlas till flyktingar och hamnar i Sverige.

Alex Voronov Àr fristÄende liberal skribent pÄ Liberala nyhetsbyrÄn och tidigare politisk redaktör pÄ tidningen