Det borgerliga i regeringen Àr osynligt

Ulrica Schenström

Ulrica Schenström

Foto: Peter Knutsson

GÀstkrönika2022-12-13 18:32
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Ulf Kristersson (M) leder den första borgerliga regeringen pĂ„ över Ă„tta Ă„r. TyvĂ€rr blir inte politiken, reformerna och budgetsatsningarna borgerliga utan mer lagda Ă„t det socialdemokratiska hĂ„llet. 

NÀr budgeten presenterades var det mycket som saknades frÄn valrörelsen och Tidöavtalet. Budgetens borgerliga och liberala delar lyser med sin frÄnvaro. DÀremot Àr ökade statsbidrag och höjningen av nivÄn pÄ a-kassan, som infördes under pandemin, med i budgeten och sÀnkt skatt för pensionÀrer. Det Àr med all önskvÀrd tydlighet som Sverigedemokraterna visar upp valvinsten i praktisk politik.

Det gĂ„r inte att fĂ„ med samtliga vallöften i den första budgeten. Det krĂ€vs tur, skicklighet och en enorm arbetskapacitet – men ocksĂ„ förberedelser. Är man inte förberedd sĂ„ Ă€r man oförberedd, dĂ„ gĂ„r det saktare i politikverkstaden. Först ska man komma överens, sedan ska det rĂ€knas igenom och sedan ska det produceras budget. Vid budgetförhandlingen fĂ„r man ett starkare och tydligare genomslag för just sin politik om man Ă€r förberedd och har rĂ€knat i förvĂ€g. 

I Tidö-avtalet kan vi lĂ€sa att: ”samarbetspartierna upprĂ€ttar samordningskanslier pĂ„ StatsrĂ„dsberedningen vilka utgör plattform för förhandling och beredning mellan partierna och gentemot Regeringskansliet.” 

Det betyder i praktiken att regeringens alla förslag, utredningar, skrivelser, yttranden och propositioner kan blockeras av ett parti som inte ingĂ„r i regeringen. Att Sverigedemokraterna har inflytande över politiken, men inte behöver bĂ€ra ansvar över den, sĂ€tter partiet i en gyllene sits jĂ€mfört med de tre partier som mĂ„ste bĂ€ra ansvaret för Sverigedemokraternas politik. 

Det finns ocksĂ„ ett demokratiskt problem med just detta. Alla fyra partier i Tidöavtalet mĂ„ste vara överens om politiken, annars stoppar SD förslaget i samordningskansliet som huserar pĂ„ StatsrĂ„dsberedningen. 

Regeringen fattar beslut kollektivt. Tre partier röstar om förslagen vid regeringens sammantrĂ€de, men ett parti besitter dĂ€refter den unika makten att bifalla eller blockera utan att besluta. Ett parti som Ă€r medbestĂ€mmande för Sveriges ekonomi och utrikespolitik Ă€r inte ansvarigt inför konstitutionsutskottet eller riksdagens misstroendevotum. 

Inte heller problematiken med det inre kabinettet (IK), partiledarkretsen som avgör de absolut knepigaste frÄgorna, kan granskas av KU.

Med tanke pĂ„ vad SCB:s partisympatiundersökning visade nyligen sĂ„ Ă€r inte vĂ€ljarna nöjda med de löften som hade stĂ€llts ut och numera lyser med sin frĂ„nvaro. Noterbart Ă€r att SD:s vĂ€ljare verkar vandra till Socialdemokraterna. 

Om den hĂ€r regeringskonstellationen ska hĂ„lla hela mandatperioden mĂ„ste vallöftena börja levereras pĂ„ frĂ„n alla partier, men ingen kan fĂ„ allt – och den som har fĂ„tt mest tappar redan vĂ€ljare till oppositionen.

Ulrica Schenström Àr vd för gröna, liberala tankesmedjan Fores och fristÄende krönikör