Snart är den så kallade skateparken vid Lokstallarna i Katrineholm klar för invigning. Därmed har ungdomarna i stan fått ett nytt populärt ställe att samlas kring.
Att åka på en hjulförsedd bräda är nog inte en sysselsättning som personer ur den lite äldre generationen ska försöka sig på. Det slutar ofta med fall, skrapsår och i värsta fall med stukade eller brutna handleder eller armar.
Men för den yngre generationen är brädåkning väldigt populärt och har så varit under många år. Sett i det perspektivet borde skateparken ha varit klar för länge sedan. Men bättre sent än aldrig.
Beslutet att bygga parken togs för ungefär ett år sedan och när den invigs om drygt två veckor så har den kostat drygt 7,5 miljoner att bygga. Byggandet har skett i väldigt nära samarbete med den expertis som ungdomarna själva utgör. Och den kommer att användas av både nybörjare och vana skateåkare.
Tanken är att den ska kunna användas av alla. Men det är nu en sanning med modifikation. Den äldre generationen bör inte ge sig i kast med utmaningarna som skateparken erbjuder. Den kan i stället med behållning vara där för att titta på ungdomarnas färdigheter.
Allvarligare är att skateparken nog mest kommer att samla grabbar. Det är de som kommer att dominera på platsen eftersom det är väldigt få tjejer som åker bräda. Satsningen som kommunen har gjort kan därmed sägas vara en satsning på killar och deras intressen. Så frågan kan ställas – har Katrineholms tjejer fått en plats där deras intressen prioriteras för 7,5 skattemiljoner? Och om de inte har fått det, när bygger kommunen för dem?
Det ideala hade förstås varit att satsa på något som alla – både tjejer och killar – kan samlas kring för att utöva gemensamt. Förhoppningsvis kommer killarna i skateföreningen att se till att tjejerna också engageras aktivt i åkningen och inte bara som publik till de allt skickligare grabbarna.
Hur märkligt det än kan låta för lite äldre Katrineholmsbor så är satsningen på en skatepark inte enbart en satsning på ett utökat fritidsutbud för – framför allt – killarna på orten. Det är fullt tänkbart att någon eller några från Katrineholm under några år kan göra sin hobby till ett yrke.
Inom brädåkningen förekommer både nationella och internationella tävlingar med prispengar; på de internationella tävlingarna är priserna stora. Inte sällan leder brädåkningen vidare till så kallad freestyle på skidor, som ju numera är en olympisk gren.
Också mot den bakgrunden är skateparken något som kanske bidrar till att Katrineholm och katrineholmare låter tala om sig i framtiden. Men om det vet man ingenting i dag.
Det är först när möjligheterna finns, som en sådan utveckling kan ske. Och om så inte sker har ungdomarna i alla fall fått ett ställe där de kan tillbringa tid och ha stort nöje.