Så talade Zakaria

Ett parti som vill vrida tillbaka klockan2014-07-05 00:00
Detta är en ledare. Katrineholms-Kurirens ledarredaktion är oberoende liberal.

När globalisering diskuteras i Sverige är det ofta med en uppgiven suck. Tidigare utvecklingsländer har inte bara hunnit ikapp oss – de springer ifrån oss. Jobben försvinner till länder där arbetskraften är lika välutbildad, men där löneläget är betydligt lägre.

Annat var det när utvecklingsoptimisten Fareed Zakaria talade i Almedalen. Då CNN-profilen föreläste inför en fullsatt kongressal var det ett positivt budskap som framfördes. Globaliseringen bör ses i möjligheternas ljus, menar Zakaria.

Det ökade välståndet i världen innebär inte bara att 400 miljoner människor har tagit sig ur fattigdomen under de senaste 20 åren. Det betyder också att det finns avsevärt fler potentiella handelspartners än tidigare.

Vad medför utvecklingen för Sveriges del? Enligt Zakaria är Sverige på rätt väg. Vi har goda möjligheter att hantera globaliseringens utmaningar. Det som krävs är smärre förändringar snarare än större ingrepp; ett mer attraktivt skattesystem, en bättre skola och färre regleringar är sådant som skulle gynna Sveriges konkurrenskraft.

Zakarias idéer är inte banbrytande. Globaliseringsrådet presenterade ungefär samma slutsatser i sin slutrapport från 2009. Däremot är det alltid nyttigt att få en utomståendes perspektiv. Därtill är Zakarias verklighetsbeskrivning en uppfriskande omväxling jämfört med den som ofta framförs av oppositionen; ett Sverige där konkurrenskraften minskar och utvecklingen stagnerar.

Höstens val avgör mer än vilken regering som ska styra landet. Det avgör Sveriges öde. Det handlar inte bara om sådant som huruvida Rut-avdraget ska höjas eller sänkas. Det handlar om vilket regeringsalternativ som är mest lämpat att leda Sverige under en tid av betydande samhällsförändring.

Alternativen är tydliga. Oppositionen vill öka skattetrycket. Trots att Sverige redan toppar skatteligan. En återgång till en sådan politik är inte bara skadlig för människors privatekonomi – den skulle försämra Sveriges konkurrenskraft i förhållande till andra länder med mer gynnsamma företagsklimat.

Alliansen har säkerställt att vi har klarat oss genom en av de värsta lågkonjunkturerna på 80 år. Sverige har blivit ett föredöme för resten av världen. Tack vare regeringen har Sverige i dag ett av världens mest liberala regelverk vad gäller arbetskraftsinvandring – en reform som Socialdemokraterna protesterade mot. Alliansens tid vid makten har präglats av öppenhet gentemot omvärlden.

Enligt Fareed Zakaria är öppenhet och mod att våga förändras en förutsättning för att lyckas i globaliseringens tidsålder. Det är inget som man kan vänta sig från Socialdemokraterna, ett parti som vill vrida tillbaka klockan och stänga Sveriges gränser för arbetskraftsinvandring.