Hittills är det bara en skola i Katrineholm, Lindengymnasiet, som har anmält att den ska arrangera ett skolval i EU-valet. Ännu finns chansen att anmäla sig.
I år är det ett så kallat supervalår. Förutom valet till Europaparlamentet 25 maj äger val till riksdag, landsting och kommuner rum i september. Traditionellt ordnas skolval och när det gäller riksdagsvalet i höst kommer säkert de allra flesta skolor att låta eleverna genomföra valet.
Skolvalen är viktiga eftersom de ger eleverna en förståelse för den demokratiska processen. Valen föregås av undervisning så att eleverna lär känna de olika partierna och olika frågor som politikerna avgör.
Att EU-valet inte har särskilt hög prioritet i skolorna är en smula förvånande. En mycket stor andel av de beslut som fattas i kommunerna, landstingen och i riksdagen har direkt koppling till beslut som fattas i Europaparlamentet och som gäller samtliga EU-stater. Tyvärr är intresset för EU-valet dåligt hos väljarna i gemen och det avspeglar sig också i hur många skolor som arrangerar skolval.
I Sörmland är det bara fyra skolor som hittills har sagt att de ska genomföra skolval inför EU-valet. Lindengymnasiet är en av dessa fyra. Men skolorna har fram till den 6 maj på sig skicka in en anmälan och det vore bra om fler skolor ger sina elever den här möjligheten.
Skolorna säger sig lägga större vikt vid det ordinarie skolarbetet som är intensivt så här mot slutet av terminen. Det är naturligtvis inte något fel i den prioriteringen, som självklart ska vara den högsta. Ändå kan man tycka att information om EU och hur EU fungerar borde hinnas med i samband med valet till Europaparlamentet. Eleverna ska ju ut i en verklighet där EU spelar en viktig roll.
Att EU-valet upplevs som lite främmande av väljarna är inte alls konstigt. Sverige har 20 av 766 ledamöter i parlamentet och en naturlig fråga hos de flesta väljare är vad dessa 20 politiker konkret kan bidra med när parlamentet beslutar om den gemensamma lagstiftningen i EU. Ledamöterna tillbringar dessutom sin mesta tid i Bryssel och är inte särskilt kända av de svenska väljarna.
Det skapar en distans mellan väljare och valda som inte alls finns när det gäller våra riksdagsledamöter, som i alla fall med jämna mellanrum visar upp sig i sina valkretsar. För att inte tala om hur närvarande våra förtroendevalda i kommuner och landsting är i allas vår vardag.
Demokrati är en process som måste värnas, vattnas och vinnas varje dag, skrev Sveriges EU- och demokratiminister Birgitta Ohlsson och ungdomsminister Maria Arnholm, båda FP, i en debattartikel i Kuriren i går.
Det är så sant som det är sagt. Och det är bara att konstatera att skolorna har en väldigt viktig uppgift i den processen. En uppgift som skolorna borde prioritera bättre än vad som är fallet nu.