Trygghetskänslankan lätt förbättras

Det som ändå räknas är hur tryggheten upplevs.2013-12-11 19:19
Detta är en ledare. Katrineholms-Kurirens ledarredaktion är oberoende liberal.

Nog finns det anledning för polisen och andra myndigheter att arbeta för att öka känslan av trygghet i Katrineholm och Vingåker. Det visar årets trygghetsmätning. Först som sist ska det konstateras att den trygghetsmätning som polisen i Sörmland gjort i år är väl underbyggd. 12 600 personer i länet har slumpvis valts ut och av dem har ungefär 75 procent svarat på frågorna. Det är en svarsfrekvens som är helt acceptabel för att kunna dra slutsatser av undersökningen.

Att känna sig trygg i sitt hem eller på sin bostadsort upplevs i vårt land som en grundläggande rättighet. Men för dem som utsatts för brott av något slag, till exempel stölder, våld eller hot om våld, rubbas tryggheten. Det är också en förklaring till att relativt många i Katrineholm och Vingåker känner en oro för att utsättas för brott. Det är ungefär lika många som faktiskt utsatts för stölder i Katrineholm som också känner oro för att utsättas för nya brott.

Det kanske mest anmärkningsvärda resultatet i trygghetsmätningen är att bara i runda tal fyra av tio av de 1 500 tillfrågade invånarna i Katrineholm och Vingåker tycker att polisen bryr sig om deras område.

Just detta resultat av trygghetsmätningen måste polisen ta till sig ordentligt. Att mer än hälften av dem som svarat på frågorna anser att polisen inte bryr sig, är något som polisen måste försöka få en ändring på. Precis som fallet är i landet i övrigt skulle det nog inte skada om polisen synliggör sig i en högre utsträckning än vad som är fallet i dag.

Men trots att allmänheten inte tycks ha någon större tilltro till polisens engagemang i respektive område tycks det som om det inte inverkar negativt på känslan av trygghet. Drygt hälften känner ingen oro när de är ute under sena kvällar.

Nu är det emellertid inte bara polisen som får ta till sig resultaten av trygghetsmätningen. Även Katrineholms och Vingåkers kommuner kan bidra till att öka tryggheten. Det är exempelvis viktigt att ha väl upplysta gång- och cykelstråk, särskilt genom parkområden. Bättre upplysta parkeringsplatser behövs också. Det skulle heller inte skada om kommunerna i nära samarbete med polisen arbetar för att mer utveckla den så kallade grannsamverkan.

Kommunerna kan också bidra till ökad trygghet i samhället genom att vara restriktiva med att bevilja utskänkningstillstånd. Det är väl känt att berusade personer både utsätter andra för våld och utsätts för våld, inte sällan i anslutning till de lokaler där alkohol serveras.

Katrineholm och Vingåker är bra och fina kommuner där invånarna förtjänar att känna sig trygga. I stort sett är tryggheten också god, men det som ändå räknas är hur tryggheten upplevs. Om 15 - 20 procent av kommuninvånarna är oroliga för att utsättas för brott så är det en oro som måste tas på allvar av alla inblandade.