Alla kan bidra till bättre miljö

Det positiva är att alla kan bidra efter förmåga2014-05-15 09:09
Detta är en ledare. Katrineholms-Kurirens ledarredaktion är oberoende liberal.

Vid det här laget borde det stå klart för alla att en lång rad åtgärder krävs för att hejda klimatförsämringen. Mycket kan göras av alla – även av Katrineholmsborna.

För en tid sedan presenterade FN:s klimatpanel sin tredje och sista rapport. Klimatpanelens arbete är inte oomstritt. En lång rad experter anser att resultaten som presenterats inte håller måttet och att uppgifterna om att människans verksamheter bidrar till den globala uppvärmningen är felaktiga.

Experterna kommer säkerligen att fortsätta gräla om orsakerna till klimatförändringen och hur vi påverkar denna förändring. Men för alla oss som inte är experter är det nog klokt att försöka göra vad vi kan för att begränsa energikonsumtionen och därmed – om än väldigt lite – göra vår insats för en bättre miljö.

Det enklaste, snabbaste och bästa sättet är att inte använda mer energi än vad som behövs. Ett gammalt motto är regeln att "ett tomt rum är ett mörkt rum". Energibesparing i hemmen har en positiv effekt när många engagerar sig i det och en sådan enkel åtgärd har också det goda med sig att det spar pengar för det enskilda hushållet.

Att spara energi i kommuner och landsting samt i företag ger ännu större positiva effekter på miljön och för ekonomin.

När det gäller att ställa om energiproduktionen till en mer uthållig sådan krävs det helt andra åtgärder. Vindkraften har fått ett stort lyft under de senaste mandatperioderna, medan det ännu inte har "lossnat" för solkraften. Produktion av så kallad biogas ökar, men det krävs kraftiga investeringar i infrastrukturen för att biogasen ska kunna användas i vardagen för bilisterna.

Investeringsbehovet är också stort när det gäller att sätta upp snabbladdningsstolpar för elbilar så att de kan köras inte bara lokalt utan även på längre avstånd. Solceller blir allt billigare, vilket förhoppningsvis innebär att inte bara privatpersoner utan även kommuner och företag inser det lönsamma att investera i den tekniken.

Katrineholms kommun har en god ekonomi. Det vore klokt av kommunen att använda en del av de årliga överskotten till att successivt göra energibesparingar. Egen-elkullens ägare Johan Ehrenberg föreslår exempelvis att solceller kan sättas upp på hela logistikområdet. Tankarna i ljusplanen om att byta ut belysningen till en mindre energikrävande sådan bör realiseras snabbare än planerat.

Det positiva med den omställning som måste komma är att alla kan bidra efter förmåga. Det är så enkelt att ibland ta cykeln eller helt enkelt gå dit man ska i stället för att slentrianmässigt sätta sig i bilen. Den enkla åtgärden kan kommunen knuffa på, vilket också är på gång, genom att på ett genomtänkt sätt skapa gång- och cykelstråk samt göra det besvärligare för bilisterna.

Även små bidrag till lägre energikonsumtion – i alla former – har stor betydelse.