Stefan Borg (SD) är på väg att bli kommunstyrelsens ordförande i Hörby. Foto:

Det finns inget annat SD

Ledare

Föreställ dig att Socialdemokraterna 1949 hade medverkat till att ge den högsta politiska posten i en kommun till en Moskvatrogen kommunist, en som spridit sovjetiska propagandablad, attackerat svenska myndigheter och förnekat Molotov-Ribbentrop-pakten.

Ledartexten är skriven av tidningens ledarredaktion och speglar tidningens liberala värderingar och åsikter. Ledartexten är inte en nyhetsartikel. Läs mer: Så jobbar Katrineholms-Kuriren med journalistik.

Det är Patrik Oksanen, politisk redaktör för centerpartistiska Hudiksvalls Tidning, som har gjort jämförelsen i en ledare, apropå de senaste politiska turerna i skånska Hörby.

Parallellen kan förefalla väl djärv. Men visst är den rimlig. Det är den svenska politikens närmaste historiska motsvarighet till dagens systemfientliga högernationalism.

I Hörby fick Sverigedemokraterna över 35 procent i årets val. Partiets gruppledare, Stefan Borg, är nu på väg att, genom valteknisk samverkan med Moderaterna och pensionärspartiet SPI, bli kommunstyrelsens ordförande. Den politiska överenskommelsen är gjord. Det formella valet sker i slutet av månaden.

Stefan Borg är flitig på Facebook, där han meddelar världen hur han ser på saker och ting. Som 2017, då han reagerade på kommunens beslut att hissa Prideflaggan: ”Allt för alla, inga gränser här, i Hörby ska alla inkluderas, alla ska känna stolthet, nekrofiler, pedofiler, koprofager, tidelagare – you name it!”

Koprofager är personer som når sexuell upphetsning av att äta avföring.

Det var Skånska Dagbladet som uppmärksammade inlägget förra året. Tidningen Expo har nu tittat närmare på Stefan Borgs Facebookflöde och upptäckt grov rasism och ideologiskt släktskap med vit makt-miljön, bland annat delningar av artiklar från Nya Tider och Fria Tider, liksom sympatier med Syriens diktator Bashar al-Assad och den ryska regimen.

Patrik Oksanen har borrat djupare i det sistnämnda och visat att Borg är medlem i en Facebookgrupp, Ryssland i massmedia, som sprider Moskvas propaganda. Han avvisar tanken att Ryssland är ett säkerhetshot mot Sverige, välkomnar ryska ”valobservatörer” i svenska val och funderar över möjligheten att flytta till Ryssland. Borg delar även en grovt rasistisk artikel, skriven 2017 av den ryska propagandisten Darja Aslamova i den regimnära tidningen Komsomolskaja Pravda, efter ett besök i Sverige.

Hittills har varken SD eller Moderaterna gjort något för att ompröva stödet till Stefan Borg som försöker spela ner sina aktiviteter på Facebook. I en mejlintervju med Expo tar han avstånd, ångrar och ber om ursäkt för det som tidningen har avslöjat.

Men en sådan tvärvändning är inte trovärdig och i en intervju med P4 Malmöhus i söndags låter SD-politikern annorlunda: ”Jag ångrar kanske inte tankarna bakom, men jag ångrar definitivt vissa formuleringar som ju har varit utmanande och som har varit lätt att missuppfatta”.

En post som kommunstyrelsens ordförande i Hörby blir den första i sitt slag för SD. Kommunen kommer att bli ett skyltfönster för partiet och för dem inom borgerligheten som vill samarbeta med SD. Men det som nu ligger där är samma gamla homofobi, rashat, nazi-samröre och diktaturkramande som alltid har funnit en plattform i Sverigedemokraterna.

Det är det här som är Sverigedemokraterna. Extremismen är inte partiets historia, den är dess nutid.

Läs också

( 7 st )

Läs mer om dessa ämnen

ModeraternaSverigedemokraternaLedareRasism
Relaterat