Andelen äldre blir allt större i samhället. Med stigande ålder kommer ofta krämpor och sjukdomar som ställer allt större krav på omsorg och sjukvård.
Den demografiska utvecklingen är sannerligen inte någon nyhet, utan har varit väl känd under lång tid. Men insikten om detta har inte inneburit att särskilt många åtgärder vidtagits för att möta det ökande behovet av omsorg och vård. Mer eller mindre framgångsrikt försöker de ansvariga laga efter läge, men tycks i de flesta fall ligga ett eller ett par steg efter det verkligheten visar.
I tisdags beskrev Marie-Louise Forslund Mustaniemi, Östen Eriksson och Christina Forss, alla kristdemokrater, hur de i landstinget Sörmland har försökt förmå majoriteten att pröva konceptet med äldrevårdscentraler under tre år. Det kristdemokratiska försöket har avvisats tämligen bryskt av den politiska majoriteten.
Det vore välgörande om majoriteten tänker om. Även om allt fler äldre är allt friskare upp i åldrarna så innebär det ökade antalet äldre att också fler drabbas av ohälsa och sjukdom. Inte sällan drabbas de äldre av flera olika sjukdomar, vilket innebär att vården måste försöka se till helheten i sjukdomsbilden och inte de enskilda diagnoserna.
I dag saknas ofta både tid och kunskap för att vården ska kunna ta detta helhetsgrepp på äldre patienter, vilket i sin tur innebär att många äldre åker jojo mellan olika vårdinstitutioner och sina boenden. Det i sin tur ökar belastningen på vården samtidigt som det blir bekymmersamt och tungt för de enskilda patienterna och deras anhöriga.
Här måste vården hitta en modell som fungerar bättre. Äldrevårdscentraler i åtminstone länets största orter med upptagningsområden som täcker länet skulle kunna vara en dellösning som landstinget i samarbete med kommunerna borde vara öppna för.
Ett visst arbete i den här riktningen finns. Sedan en tid tillbaka pågår en nationell satsning som kallas Bättre liv för sjuka äldre. På fredag kommer ett stort möte med chefer inom vården och omsorgen att hållas på Kullbergska sjukhuset. Målsättningen med det mötet är att se hur långt man kommit i arbetet.
En huvudpunkt är just hur primärvården ska kunna förbättras för de äldre patienterna som dras med många diagnoser. Om det blivit bättre och i så fall hur mycket bättre det blivit återstår att se. Men redan nu kan med stor sannolikhet konstateras att det återstår väldigt mycket att göra. Och då främst med tanke på att behoven av vård för äldre kommer att fortsätta öka.
Kristdemokraterna i landstinget kan och bör fortsätta med att driva frågan om speciella äldrevårdscentraler. Frågan ligger definitivt i tiden, vilket erfarenheterna från Region Skåne och Västra Götaland klart pekar på. Det bör bara vara en tidsfråga innan också Sörmland begåvas med en sådan specialitet i primärvården.