Det är lätt att ta liberala framsteg för givna. När människor fått liberala fri- och rättigheter borde det vara svårt att vrida klockan tillbaka. Den spanska regeringens förslag att förbjuda aborter visar emellertid faran med att bortse från den konservativa våg som är påtaglig på många håll i Europa.
Så sent som 2010 gav den dåvarande spanska socialistregeringen kvinnor rätt till abort till graviditetens 14:e vecka, eller 22:a i särskilda fall. Det förslag som den konservativa regeringen presenterade strax före jul skulle rulla tillbaka denna reform. Spanska kvinnor skulle, precis som kvinnor i Irland, Polen och Malta, återigen tvingas resa utomlands eller välja illegala, potentiellt livsfarliga, aborter.
Spanien är inte det enda land där abortmotståndarna är på frammarsch. I Litauen diskuteras ett lagförslag som påminner om det spanska och den ungerska konstitutionen slår sedan ett par år tillbaka fast att livet börjar vid befruktningen.
Det är också oroande hur rätten till abort i dag diskuteras på EU-nivå. Abortlagstiftning är en nationell fråga inom EU, men den har tidigare funnits med i de jämförelser EU-kommissionen gjort av hur olika hälsorelaterade frågor behandlas i medlemsländerna. Sedan 2012 har Malta, där aborter är förbjudna, tagit över ansvaret för hälsofrågorna i kommissionen, vilket inneburit att forskningsprojektet om reproduktiv hälsa inte förlängts.
Än mer anmärkningsvärt är hur svenska politiker som aldrig skulle få för sig att ifrågasätta aborträtten i Sverige sanktionerar utvecklingen. I höstas skulle Europaparlamentet rösta om en rapport om sexuella och reproduktiva rättigheter. Rapporten innehöll inga krav på EU-lagstiftning, men lyfte fram medlemsländernas ansvar för rätten till fri abort, tillgång till preventivmedel och sexualundervisning.
I ett första skede bidrog Gunnar Hökmark (M) och Alf Svensson (KD) till att skjuta upp omröstningen, vilket gav anti-aborthögern tid att mobilisera. När rapporten återigen skulle behandlas valde de tre närvarande moderaterna, inklusive Hökmark, att avstå i den mycket jämna omröstningen och hjälpte på så sätt abortmotståndarna att vinna.
Att Alf Svensson röstade för abortmotståndarnas resolutionsförslag är kanske inte någon överraskning, men att ledande moderater ger sitt indirekta stöd till sitt spanska systerparti som vill förbjuda aborter är skrämmande.
De senaste åren har det synts många tecken på hur utvecklingen i Europa i spåren av den ekonomiska krisen går åt fel håll. Främlingsfientliga och rasistiska partier har i flera länder vuxit sig starka. I Ungern har demokratiska fri- och rättigheter inskränkts. Att kvinnors rätt att bestämma över den egna kroppen nu ifrågasätts är ännu en påminnelse om varför det liberala samhället ständigt måste försvaras.