Enligt SMHI är värmeböljan över för den här gången. Detta även om det enligt prognoserna ser ut att kunna bli ytterligare någon eller några dagar med temperaturer på uppåt 30 grader i våra trakter. Det är kanske mer uthärdligt än när dagstemperaturen ligger på sådana gradtal många dagar i följd.
De varma veckorna till trots har det varit väl så varmt – ja, faktiskt varmare – andra somrar. SMHI kan redovisa att somrarna 1997, 2002 och 2006 faktiskt hade högre temperaturer. Men mannaminnet är i regel kort och många tycker att de aldrig tidigare upplevt en sommar som i år.
Tidigare somrars värmeböljor har lärt oss hur vi ska skydda oss mot värmen. Generellt sett är vi försiktigare när det gäller att vistas direkt i solen. Att bränna sig i solen är ingen trevlig upplevelse och riskerna för malignt melanom ska inte underskattas.
Det finns många sätt att skydda sig och dessa har flitigt redovisats i Kuriren och andra medier. Men det allra viktigaste är nog att se till att dricka mycket vatten. Det är viktigt för alla, men speciellt viktigt för barn och äldre.
På kommunens äldreboenden ser personalen helt säkert till att de boende får den vätska som behövs. På Furuliden exempelvis gäller den gamla regeln att man ska dricka två liter om dagen. Det i kombination med en viss tillförsel av salt innebär att vätskebalansen hålls på en acceptabel nivå. Där balanseras även vätsketillförseln mot mediciner, som i sin tur kan påverka vätskebalansen
Det är väl i stället de äldre – med eller utan hemtjänst – som kan råka illa ut i värmen. Hemtjänstens personal måste under sådana här värmeböljor inte bara uppmana de äldre till att dricka mer, utan även se till att de gör det. Förhoppningsvis finns det sådana rutiner inom alla hemtjänstområden.
Äldre som bor ensamma hemma och inte har hemtjänst eller anhöriga som kan titta till dem, löper en större risk för att drabbas av vätskebrist. Då kan allvarliga tillstånd snabbt inträffa. Inför framtida värmeböljor med kanske nya klass 1- och 2-varningar bör det därför – på något sätt – ordnas så att dessa ensamboende får tillsyn.
Det skulle exempelvis kunna ske genom att personer som vill ha en viss tillsyn talar om det. Därefter skulle antingen frivilliga krafter eller sommararbetande ungdomar från till exempel den gymnasiala vårdutbildningen kunna göra regelbundna besök hos de äldre för att se att de mår bra.
Tidvis har vädret i sommar betraktats som extremt. Det tycks också som om extremt väder i olika former uppträder oftare. Mot den bakgrunden är det viktigt att samhället skaffar sig en beredskap att möta olika förhållanden för att inga enskilda eller grupper ska råka illa ut.