Ett förslag om att förändra mattiderna på äldreboendena i Katrineholms kommun har fått dras tillbaka. Personal och boende ska nu få säga sitt.
Det kan i förstone tyckas att det inte är någon stor fråga när våra äldre ska äta. Men det är en fråga som engagerar och som faktiskt inte är oviktig. Socialstyrelsens rekommendation utgår från att den så kallade nattfastan, tiden mellan frukosten och sista måltiden dagen innan, inte ska vara längre än elva timmar. I Katrineholms fall är den i genomsnitt 13 timmar.
Det är också den direkta anledningen till att ett förslag om nya mattider togs fram. Men reaktionen mot de nya tiderna blev kraftig, framför allt från de anhöriga. De menar att dagen för de äldre blir förryckt och att det inte ges tillräckligt med tid för socialt umgänge.
Först och främst måste det konstateras att en någorlunda jämn spridning av måltiderna över dagen är en förutsättning för att de äldre ska tillgodogöra sig ett bra närings- och energiintag. Men väl så viktigt, kanske viktigast av allt, är att maten håller god kvalitet och att personalen faktiskt ser till att de äldre äter ordentligt.
För en tid sedan visade Sveriges Television en serie program om ett äldreboende i Lycksele i Västerbottens län. Stort fokus lades vid måltiderna, när måltiderna ägde rum samt vad som serverades och hur maten presenterades. Det visade sig ganska snart att de boende bättre tillgodogjorde sig maten efter smärre förändringar av rutinerna.
Dukningen och den minimala ansträngningen att försöka få fler boende att äta tillsammans bidrog till att göra måltiderna till små högtidsstunder. Måltiderna blev en tid för samvaro och det sociala umgänget mellan de boende ökade även under andra tider. Detta kan tjäna som ett memento för äldreboenden runt om i landet och naturligtvis även i Katrineholm.
Måltidernas förläggning under dagen är viktig, men inte avgörande för de äldres välmående och trivsel. Socialstyrelsernas rekommendationer är inte annat än rekommendationer. I den praktiska verkligheten på våra äldreboenden är en nattfasta på maximalt elva timmar närmast en utopi med tanke på hur boendena är bemannade.
Det förslag som presenterats och dragits tillbaka för diskussion med boende, anhöriga och personal var inte alls dåligt. Måltiderna var bättre fördelade över dagen än nuvarande ordning och nattfastan skulle ha blivit kortare.
Efter nya diskussioner skulle det inte förvåna om nya mattider blir ungefär som ursprungsförslaget. Vilket naturligtvis blir en läxa för de ansvariga: Där så är möjligt bör förändringar först diskuteras med dem som berörs. Det brukar alltid vara bättre att först prata och diskutera och sedan fatta beslut, än att göra tvärtom. En god demokratisk ordning skapar mindre missnöje hos dem som berörs.