Vi behöver en världspolis

Ledare2014-08-15 07:39
Detta är en ledare. Katrineholms-Kurirens ledarredaktion är oberoende liberal.

Det räcker med ett krig i Mellanöstern. Nu är det dags att lämna Irak. Det gick USA:s president Barack Obama till val på för sex år sedan.

Det amerikanska folket var trötta på krig. Flera tusen amerikanska soldater miste sina liv i konflikten i Irak. Insatsen var närapå lika impopulär som kriget i Vietnam.

Så fort Obama tog över efter George W Bush började avvecklingen av den amerikanska närvaron i Irak. Och i slutet av 2011 lämnade de sista amerikanska styrkorna landet. Trots att diktatorn Bashar al-Assad i grannlandet Syrien påbörjade sin slakt av det syriska folket samma år. Trots att det fanns de som menade att amerikanska trupper behövdes för att bevara freden i de konfliktdrabbade delarna av landet. Trots att det fanns aningar om att terroristgrupper skulle kunna få ett starkare fäste i USA:s frånvaro.

Flera av farhågorna inför det amerikanska uttåget ur Irak har nu besannats, mindre än tre år senare. Det som sker just nu i Irak är det värsta tänkbara scenariot som man kunde föreställa sig.

Den islamistiska terrorgruppen IS, som många menar påminner mer om en armé, vill upprätta ett kalifat i delar av Irak och Syrien. Där ska endast deras extrema tolkning av islam tillåtas. De gör ingen hemlighet av vad de gör med otrogna. Den som inte konverterar dödas.

IS framfart har drivit tusentals människor på flykt från sina hem. Flera folkgrupper, bland annat yezidikurderna och kristna minoriteter som assyrierna, svävar i livsfara. IS har delat ut flygblad med budskapet Konvertera, dö, eller försvinn. FN varnade nyligen för att det riskerar att ske ett folkmord med så många som 30 000 dödsoffer.

Oavsett om det var rätt eller inte att intervenera i Irak 2003 är det uppenbart att amerikanska trupper lämnade landet för tidigt. Det är svårt att föreställa sig samma utveckling ifall det fortfarande hade funnits en amerikansk närvaro.

Såväl president Obama som USA:s utrikesminister John Kerry har gjort det tydligt att det inte är aktuellt att skicka amerikanska marktrupper. Däremot har amerikanska bemannade stridsplan gjort tillslag mot mål i norra Irak. Och USA har bidragit med humanitärt bistånd i form av mat och vatten. Men det är tveksamt om den pågående etniska rensningen kan stoppas utan militär närvaro på marken.

FN kommer inte att göra något. Återigen är organisationen, precis som gällande konflikten i Syrien, handlingsförlamad. Sannolikheten att Nato kommer att mobilisera styrkor är mycket liten.

Det finns de som har beklagat sig över USA:s självutnämnda roll som världspolis. Situationen i Irak är ett tydligt exempel på vad som sker när USA avsäger sig polisbrickan.