NÀr kan Sverige börja öppna upp? FrÄgan stÀlldes till statsminister Stefan Löfven (S) i SVT:s 30 minuter pÄ onsdagen. Han kunde inte ge ett enkelt svar utan menade att regeringen först mÄste fÄ underlag frÄn FolkhÀlsomyndigheten.
Men intervjuaren Anders Holmberg gav sig inte. Danska regeringen sÀger ju att landet ska börja slÀppa restriktionerna nÀr alla 50-plussare som vill fÄr vaccin. Löfven upprepade att han först mÄste fÄ experternas bedömning. Och sÄ ett par gÄnger till.
FrÄgan Àr naturlig. Det finns en utbredd utmattning i det svenska samhÀllet över alla de begrÀnsningar som livet med pandemin innebÀr. För att inte tala om pÄfrestningarna pÄ nÀringsliv och arbetsmarknad av en kringskuren ekonomi.
Kan inte regeringen bara sÀga nÀr det blir bÀttre, för att ge hopp eller Ätminstone nÄgon sorts hÄllpunkter i den flytande osÀkerheten?
Visst kan en regering göra det. Den kan rita en utvecklingskurva utifrÄn dagens ögonblicksbild, bortse frÄn osÀkerheter, vÀlja nÄgra kriterier som alla förstÄr och stÀlla ut ett löfte: DÄ öppnar vi.
Men det vore inte ansvarsfullt eftersom detta Àr högst osÀker materia. Saker kan hÀnda. Ja, de hÀnder hela tiden. I somras varnade expertisen för en andra vÄg pÄ hösten men fÄ trodde att den skulle bli sÄ kraftig som den blev. Ytterligare smittvÄgor, virusmutationer och praktiska svÄrigheter med vaccinationen lÄg i slutet av Äret bortom det som gick att överblicka. Till det kommer nya omstÀndigheter vecka för vecka. Samtidigt krÀver uppluckringen av varje restriktion en avvÀgning mellan risk och samhÀllsnytta.
NÀr allt kommer omkring Àr fÄ saker sÄ förödande för förtroendet för staten och för uthÄlligheten som upplevelsen av svikna politiska löften. Att den danska regeringen tar denna risk betyder inte att den svenska mÄste göra samma sak.
Statsministern bör dock bli bÀttre pÄ att förklara varför han inte kan ge de enkla beskeden. Nu tog det en stund innan Stefan Löfven sa att en öppning av samhÀllet inte Àr en frÄga om av eller pÄ, utan en stegvis process, och benade ut osÀkerheterna. Förutom frÄgan om vaccinleveranserna handlar det om hur hög och lÄng den tredje vÄgen blir, om svenskarna fortsÀtter hÄlla pÄ restriktionerna och om det kommer nya virusvarianter.
Om det sistnÀmnda hÀnder, Àr det vanskligt att nu lova en öppning av Sverige nÀr en viss andel av befolkningen Àr vaccinerad under dagens premisser.
Det Àr inte svÄrt att se positiva tecken. Vaccinationen hackar men gÄr framÄt och ger resultat. Det Àr mycket fÄ svenskar som för nÀrvarande avlider till följd av covid. SÄdana saker utgör hopp som man kan hÄlla fast vid, dock utan att slappna av samt vara mentalt beredd pÄ det ovÀntade.