Ett flertal allvarliga vårdskador efter ett visst slags operationer i höftleder uppmärksammades 2015 på en klinik i Uppsala. Den drivs av koncernen Aleris under varumärket Elisabethsjukhuset. Men i Eskilstuna, vid Specialistcenter Scandinavia, fortsatte man med samma slags ingrepp fram till 2018, på patienter som främst kom från Sörmlands och Stockholms län.
Plågsamma konsekvenser för en rad enskilda patienter har i veckan skildrats i nyhetsartiklar här i tidningen. Landstingens gemensamma försäkringsbolag för vårdskador är uppe i omkring 70 skadeärenden av det slaget, och de är spridda över Mellansverige.
Skyldigheter och vetenskapligt förhållningssätt som ska gälla i sjukvård har åsidosatts på ett mycket allvarligt sätt. Inspektionen för vård och omsorg (IVO) har en utredning på gång om kliniken i Eskilstuna. IVO har dessutom hunnit bli klar med ett tillsynsärende om samma slags operationer, "labrumrekonstruktioner", utförda i Uppsala. Där dröjde det från hösten 2015 till försommaren 2016 innan konstaterade vårdskador ledde till att metoden stoppades och Lex Mariaanmälningar gjordes enligt patientsäkerhetslagen.
De enstaka läkare som under en tid tagit metoden i bruk i Västerås flyttade sedan till kliniker i Uppsala och Eskilstuna och fortsatte där. Det som uppdagats i Uppsala borde omedelbart ha ha blivit känt och fått konsekvenser i Eskilstuna. Men där gjordes inga Lex Mariaanmälningar, utan det var landstinget som 2018, efter klagomål från patienter, sade upp sitt avtal med Specialistcenter.
Att medicinska metoder visat sig vara olämpliga eller farliga men att medicinskt ansvariga inte satt stopp i tid har ibland hänt både i offentligt driven vård och vid privatkliniker. Hos ett av Sveriges främsta universitetssjukhus, Karolinska i Solna, gav en sådan vårdskandal internationellt eko. Men det är en riskfaktor att tänka på, när kliniker som lever på att ta betalt per utfört ingrepp värvar patienter med att göra reklam för "egenremisser" – eller opererar efter att ha samlat in patienter från anlitade sjukgymnaster.
Läkarkårens yrkesetik är central, och den kan inte bara få gälla att själv göra rätt, utan också att vara uppmärksam och aktiv när det gäller annat som pågår inom professionen.