Politiker Àr illa lÀmpade att vÀlja kÀk Ät invÄnarna

2017 kallade Katrineholms vice kommunstyrelseordförande Lars HÀrnström (M), kommundirektör Sari Eriksson och kommunstyrelsens ordförande Göran Dahlström (S) till presskonferens om nya takter i parken. Det blev en kortvarig affÀr.

2017 kallade Katrineholms vice kommunstyrelseordförande Lars HÀrnström (M), kommundirektör Sari Eriksson och kommunstyrelsens ordförande Göran Dahlström (S) till presskonferens om nya takter i parken. Det blev en kortvarig affÀr.

Foto: Roger Culmsee

Ledare2023-10-25 11:58
Detta Àr en ledare. Katrineholms-Kurirens ledarredaktion Àr oberoende liberal.

KrĂ„ngligheterna kring parkkrogen i Katrineholm har en mĂ„ngĂ„rig historia. 

Men huvuddragen i dagens huvudvĂ€rk kan summeras sĂ„ hĂ€r: Mat i Julitas dotter AB, som driver restaurangen i parken, ska upphöra. Orsaken Ă€r att Bolagsverket inte har fĂ„tt in en fullstĂ€ndig Ă„rsredovisning för 2021. 

SÄ hÀr lÄngt verkar alla vara eniga.

Sedan kommer det besvÀrliga. Restaurangens tidigare Àgare, stjÀrnkocken Tommy MyllymÀki, och den nuvarande Àgaren Morad Ali Jamal har helt olika uppfattningar vad som gÄtt och vem som gjort fel. De bÄda krögarna har pÄstÄtt att den andre skulle göra klart Ärsredovisningen.

Tidningen har gÄng efter gÄng försökt reda ut vad som hÀnt och vem som Àr ansvarig för redovisningsmissen. Men: Ord stÄr mot ord. Vad som verkligen skett Àr frÄn ledarsidans horisont svÄrbedömt. Men det Àr pikant att MyllymÀki till tidningen sÀger att han inte fÄtt betalt för köpet av rörelsen. Enligt likvidatorn stÀmmer inte detta. Full betalning ska ha gjorts.

Kvar finns problemet med den uteblivna Ă„rsredovisningen. HĂ€r ekar svaren tomma.

Den hÀr sortens oreda bör givetvis sÄ smÄningom rÀtas ut. Men det fÄr inte dölja en större bild. Det Àr Katrineholms kommun som Àger lokalerna som bÄda krögarna verkat i. Hur förvaltningen anvÀnder sina resurser och pÄ vilket sÀtt politiken styr vem eller vilka som ska verka i kommunens lokaler Àr det som strulat till situationen frÄn start.

2017 beslutade Katrineholms kommunstyrelse att lösa ut restaurangens dĂ„varande hyresgĂ€st Muhammer TĂŒrk, som dĂ„ drev en pizzeria i lokalerna. Detta utköp kostade skattebetalarna 4,1 miljoner kronor. Det var den politiska majoriteten som drev pĂ„ beslutet. S och M pratade löst om att lokalerna behövde renoveras. 

SÄ kan det ocksÄ ha varit. Och lokaler ska inte stÄ och förfalla. SÄdan kapitalförstöring ska kommuner allra helst inte medverka till. Men det politiska skÀlet var att styret inte verkade tycka att en pizzeria i parken var charmigt nog. Katrineholmarna skulle ha nÄgot annat dÀr, tyckte den politiska majoriteten. Som om kommunpolitiker vore bÀst lÀmpade att bedöma vad för kÀk kommuninvÄnarna önskar eller har rÄd med.

DÀrför ville inte styret lÄta vilken verksamhet som helst in i lokalerna. DÄvarande kommunstyrelseordförande Göran Dahlström (S) gjorde en stor grej av hela baletten. I vanlig katrineholmsk ordning basunerade han ut förslaget om utköp som paketerat och klart innan det tagits beslut om det i bÄde kommunstyrelse och kommunfullmÀktige.

Dahlström önskade att restaurangen skulle bli en oas för alla i Katrineholm. En ny Ă€gare skulle Ă€ven vara redo att satsa lĂ„ngsiktigt pĂ„ parkverksamheten. MyllymĂ€ki blev svaret. 

Men lÄngvarigt blev kortvarigt. Och hur gick det med den dÀr oasen? Knappt nÄgot.

I det ljuset blir det smÀrtsamt för kommuninvÄnarna att kommunen öste in mÀngder med stÄlar i projektet.

NĂ€ra nog 14 miljoner skattekronor lades pĂ„ renoveringar, dĂ€ribland inköp av inredning och köksutrustning. Det slĂ€ngdes in en svindyr platsmonterad soffa. Men kocken Tommy MyllymĂ€ki önskade ytterligare. Trots att det dĂ€r med pizza inte lockade politikerna tidigare satte de in en kostsam pizzaugn samt byggde ut ett orangeri. 

Inget av detta krattande gjorde att krögaren blev lÄngvarig.

Det Àr sÄ hÀr det bli nÀr politiker och kommuner dundrar pÄ i saker som bÀttre sköts av privata aktörer pÄ en fri marknad. Det kan hÀnda att en ny krögare kan hitta in i parken. Kommer kommunen dÄ lÀgga Ànnu mer pengar pÄ att möta hyresgÀstens behov? Eller har man lÀrt sig av tidigare erfarenheter?

Mycket talar för att Katrineholms kommun inte Àr vuxen uppgiften att förvalta parkkrogen.