Julhelgen är förmodligen den helg på året som vi av olika skäl emotser allra mest på olika sätt och utifrån skilda förutsättningar. Redan i slutet av oktober börjar handeln skylta inför julen. Då börjar annonserna om julborden i december också att dyka upp och dessförinnan görs reklam för de kända artisternas julkonserter.
Men julen är inte bara kommersialism. Julens religiösa innebörd är viktig för många och goda möjligheter öppnas överallt för att få en stund över till frid och eftertanke under kyrkornas valv.
För knappt en vecka sedan skrev vi om de tyvärr växande rörelserna som grundas på främlingsfientlighet och rasism. Julen och förberedelserna inför helgdagarna öppnar för ett annat tänkande. Ett tänkande som går ut på omtanke om andra, om solidaritet och hjälpsamhet.
Det goda och positiva som finns i samhället omnämns kanske inte så ofta som det borde göras. Men det förtjänar att lyftas fram. För det finns där hela tiden. I våra bygder och runt om i landet finns det många människor som osjälviskt ställer upp för andra och som finner en glädje i det. Exemplen är många.
Sedan 1967 har Röda Korset haft värdar i entrén till Kullbergska sjukhuset. Under en stor del av året turas 16 kvinnor om att i tretimmarspass möta och hjälpa patienter till rätta.
Vi har läst om Elin Karlsson som ställde sig och bakade bröd som hon sedan sålde på stan. Hon hade fångats av den nöd som katastrofen efter tyfonen över Filippinerna fört med sig och inkomsterna från brödförsäljningen gick oavkortat till nödhjälpen.
Den katastrofen fick även eleverna i Skogsborgsskolan att reagera. Nästan 10 000 kronor samlade de in och skickade vidare till Radiohjälpen. Eleverna på Lindengymnasiets restaurang- och livsmedelsprogram lagade med sponsring av Coop Extra luncher under två dagar. Inkomsterna som det gav skänktes också bort.
Emma Dahl ska inte heller förglömmas. Hon är en av dem som ligger bakom Facebookgruppen "Katrineholm – en för alla, alla för en". 800 personer i vår bygd är med i den gruppen som skänker saker som sedan delas ut till behövande familjer i stan.
Det är bara några exempel på dem som regelbundet bidrar med sin tid och energi för att andra människor inte ska känna sig glömda eller utanför. Och som känner glädje och tillfredsställelse att verka för andra.
Julhelgen är ett utomordentligt tillfälle att lyfta fram dessa och många andra exempel på det goda som finns hos de allra flesta. Det är en välgörande motkraft i vardagen, inte bara inför och under storhelger, till den destruktiva egoismen som ständigt söker fäste i nya själar.
Och med det önskar vi läsarna av denna spalt en riktigt God Jul!