Kristdemokraterna brukar inte gå i bräschen när liberalismen gör nya landvinningar. Fråga homosexuella, där KD länge motsatte sig både deras rätt att adoptera och ingå äktenskap.
Nu gäller det abortfrågan. I Expressen-tv:s ”Bara politik” på tisdagen frågades KD-ledaren Ebba Busch Thor ut om sin syn på abort. Och jodå, hon försäkrar att KD står bakom svensk abortlagstiftning och att alla kvinnor ska bemötas med respekt av sjukvården, oavsett beslut.
Samtidigt förklarar hon att partiet vill införa samvetsfrihet i vården, vilket betyder att en läkare eller barnmorska som arbetar på en avdelning där det utförs aborter ska ha rätt att vägra att bistå en vårdbehövande flicka eller kvinna. Samma sak vid exempelvis preventivmedelshantering.
Problemet stannar dock inte vid att KD markerar att vissa arbetsuppgifter är lite mindre etiskt försvarbara än andra. På tisdagen publicerade Dagens Nyheter en genomgång av hur partiets riksdagsledamot och andre vice ordförande, Lars Adaktusson (KD), röstade i abortfrågor under sin tid som EU-parlamentariker 2014-2018.
Det är ingen munter läsning. Under mandatperioden har han röstat om kvinnors aborträtt vid 28 tillfällen, och tryckt ja 4 gånger, lagt ner sin röst 2 och röstat nej 22. Övriga svenska partier, utom SD, har röstat ja vid samtliga tillfällen, medan SD har röstat nej en gång och i övriga fall antingen röstat ja eller lagt ner sina röster.
Det går alltså inte att säga någonting annat än att Lars Adaktusson och Kristdemokraterna sticker ut. Särskilt eftersom han som enda svensk parlamentariker har skrivit under den amerikanska anti-abortorganisationen Alliance Defending Freedoms ”deklaration för samvetsfrihet”. Det är samma organisation som stöttar den sörmländska kvinna som juridiskt driver på för att få rätt att jobba som barnmorska utan att utföra aborter.
I och med den underskriften faller delar av Adaktussons försvar, som går ut på att abortlagstiftningen ska bestämmas nationellt, vilket den gör i dag. Inte minst eftersom flera av omröstningarna har handlat om principiella ståndpunkter och att EU har uttryckt ett stöd för aborträtten i världen. Ungefär som att Lars Adaktusson engagerar sig i förtryck mot kristna, även om det äger rum utanför Sveriges och EU:s gränser.
Omröstningarna har alltså inte handlat om att försöka komma överens om en gemensam EU-lagstiftning, där Sveriges liberala abortregler ska jämkas med Polens och Maltas. Därför blir den sammantagna bilden att Adaktusson snarare värnar rätten att inte genomföra aborter, än att få genomgå en.
Även om Ebba Busch Thor snabbt förklarade att hon anser att Adaktusson i en del fall har gjort fel och KD.s förstanamn på EU-vallistan, Sara Skyttedal, har meddelat att hon inte skulle ha röstat som Adaktusson, är det här inget olycksfall i arbetet. För Lars Adaktusson är inte ensam i partistyrelsen om att ha en grumlig linje i abortfrågan. Där sitter även riksdagsledamoten Mikael Oscarsson, distriktsordförande i Uppsala län, som i början av 1990-talet grundade den abortkritiska organisationen ”Ja till livet”, som nu har bytt namn.
Om KD menar allvar med att ställa sig bakom kvinnors rätt till abort bör de därför dels skippa kravet på samvetsfrihet i vården. Dels utreda hur ledamöterna i partistyrelsen ställer sig till abort.
Det fungerar inte att göra som Lars Adaktusson, och utåt säga sig stå för en sak, men agera för någonting annat.