LĂ€rdomarna frĂ„n Ådalen gĂ€ller Ă€n

LĂ€rdomarna frĂ„n Ådalen Ă€r Ă€nnu giltiga. Soldater har inte rĂ€tt utbildning och kompetens för att ta över polisens uppgifter.

LĂ€rdomarna frĂ„n Ådalen Ă€r Ă€nnu giltiga. Soldater har inte rĂ€tt utbildning och kompetens för att ta över polisens uppgifter.

Foto: Tim Aro/TT

Ledare2023-09-29 11:01
Detta Àr en ledare. Katrineholms-Kurirens ledarredaktion Àr oberoende liberal.

Skotten i Ådalen 1931, dĂ„ fem demonstranter sköts ihjĂ€l av inkallad militĂ€r, har aldrig riktigt slutat att pĂ„verka den svenska samhĂ€llsdebatten Än i dag finns ett förbud för polisen att be militĂ€ren om hjĂ€lp i situationer dĂ€r Försvarsmaktens personal skulle behöva anvĂ€nda vĂ„ld eller sjĂ€lva bli utsatta för vĂ„ld. 

LĂ€nge var det otĂ€nkbart att ens föreslĂ„ en uppluckring av dessa regler. 

Men 2006 trĂ€dde en lag i kraft som reglerar ”Försvarsmaktens stöd till Polismyndigheten och SĂ€kerhetspolisen vid terrorismbekĂ€mpning i form av insatser som kan innebĂ€ra anvĂ€ndning av vĂ„ld eller tvĂ„ng mot enskilda.”

FrĂ„n vĂ€nster till höger i politiken var man överens om att detta var ett sĂ€rskilt undantag. UtgĂ„ngspunkten var fortsatt att militĂ€ren inte ska fĂ„ anvĂ€nda vĂ„ld mot den egna befolkningen i fredstid. 

Men nu överger allt fler partier denna linje. 

Sverigedemokraternas partiledare Jimmy Åkesson var tidigt ute. Redan 2018 försökte han fĂ„ gehör för ett förslag att militĂ€ren skulle skickas i svenska förorter exempelvis i samband med upplopp. DĂ„varande statsminister Stefan Löfven (S) stĂ€ngde inte dörren för förslaget. Men det gjorde hans justitieminister Morgan Johansson (S). Även M-ledaren Ulf Kristersson avvisade förslaget: Blanda inte samman militĂ€r och polis” konstaterade han dĂ„.  

2023 har bĂ„de S och M Ă€ndrat sig. 

S-ledaren Magdalena Andersson föreslÄr att militÀren ska kunna hjÀlpa polisen med fler uppgifter, exempelvis bevakning av byggnader (DN 28/9).

Under sitt tal till nationen under torsdagskvĂ€llen öppnade statsminister Ulf Kristersson för militĂ€r medverkan i polisiĂ€ra uppgifter. 

Beskeden frĂ„n Kristersson och Andersson ska ses i ljuset av vad de Ă€r: Ett försök att verka handlingskraftig som politiker. 

Arbetet för att stĂ€vja gĂ€ngkriminaliteten, skjutningarna och sprĂ€ngningarna Ă€r primĂ€rt polisens ansvar. Hittills har deras arbete inte imponerat, trots goda förutsĂ€ttningar pĂ„ pappret. FrĂ„n 2017 till och med 2024 ökar Polisens anslag med 18,1 miljarder kronor. Det motsvarar en ökning av anslagen med 80 procent. Enligt polisens prognos kommer antalet anstĂ€llda ha ökat med drygt 10 000 personer mellan 2015–2024.

ÄndĂ„ lyckas polisen varken fĂ„ stopp pĂ„ gĂ€ngkriminaliteten eller bekĂ€mpa vardagsbrotten (mĂ€ngdbrotten) som stĂ„r för mer Ă€n 80 procent av de anmĂ€lda brotten. Tidigare i Ă„r levererade Riksrevisionen dĂ€rför svidande kritik mot Polisens sĂ€tt att organisera sin verksamhet. 

Men i stĂ€llet för att krĂ€va att polisen faktiskt gör sitt jobb – famlar politikerna efter andra till synes snabbare lösningar. 

Det som nu diskuteras Ă€r troligen specialuppgifter som Ă€r förenliga med dagens regler, att försvaret exempelvis bistĂ„r med teknisk kunskap. Men bollen Ă€r Ă€ndĂ„ i rullning. Kraven pĂ„ att militĂ€ren ska anvĂ€ndas i fler sammanhang lĂ€r inte avta. Trycket pĂ„ regeringen kommer att öka. 

LĂ€rdomarna frĂ„n Ådalen Ă€r Ă€nnu giltiga. Soldater har inte rĂ€tt utbildning och kompetens för att ta över polisens uppgifter. Ulf Kristersson hade rĂ€tt 2018: MilitĂ€r och polis ska inte blandas samman.