Katrineholms kommun ska inte hyra ut snuskhus

Snuskigt kök och duschrum i lastbilschaufförernas barack. Samhällsbyggnadsförvaltningens högste chef, Magnus Runesson, har ansvar för dessa lokaler, som ägs av kommunen.

Snuskigt kök och duschrum i lastbilschaufförernas barack. Samhällsbyggnadsförvaltningens högste chef, Magnus Runesson, har ansvar för dessa lokaler, som ägs av kommunen.

Foto: Jimmy Persson/Alice Staaf

Ledare2024-01-11 13:36
Detta är en ledare. Katrineholms-Kurirens ledarredaktion är oberoende liberal.

Lastbilschaufförer bor i snuskiga lokaler på Katrineholms logistikcentrum. Det avslöjade Katrineholms-Kuriren i veckan.

Uppgifterna om baracken, som ägs av Katrineholms kommun och används av logistikbolaget Samskip van Dierens chaufförer, är upprörande. Det är frågan om lösa sladdar, smuts och av bilderna att döma är mängden svartmögel i lokalerna omfattande. Det är i den här miljön som lastbilschaufförerna emellanåt övernattar i. 

Ansvariga politiker och förvaltningschefer svarar samstämmigt: Lokalerna är inte till för övernattning! Samhällsbyggnadsförvaltningens chef Magnus Runesson kallar vistelseomständigheterna pliktskyldigt för olämpliga, men lägger i övrigt ansvaret på Samskip van Dieren. Inte heller säger han sig ha känt till mögelinfernot – ingen tillsynsanmälan har inkommit till kommunens miljöavdelning.

Runesson missar dock hela grejen. Det handlar inte enbart om att Samskip van Dierens anställda sovit i ett hus som ska vara till för personalutrymme. Inte heller är det huruvida kommunen gjort en miljöinspektion. Det är att kommunen äger och hyr ut ett potentiellt hälsovådligt hus. Byggnaden borde inte ha tillåtits att förfalla och svartmögeln skulle ha hanterats för länge sedan. Inte för att vissa chaufförer skulle sova i baracken då och då – utan för att människor vistas, vilar, duschar och lagar mat i snuskhuset!

Kommunens ansvar förstärks av att byggnaden inte ägs av det kommunala fastighetsbolaget. Det är Katrineholms kommun, närmare bestämt Magnus Runessons egna förvaltning, som står som husägare och värd. Dessutom: Varningarna om att lastbilschaufförerna sov i huset framkom redan för mer än ett årtionde sedan – har detta inte följts upp? Förvaltningen har en hel del att svara för. I det kan inte kommunen undkomma ansvar – inte som ägare och värd, inte som tillsynsmyndighet.

Både samhällsbyggnadschefen och kommunstyrelseordförande verkar helst vilja blicka framåt. Det pratas löst om en "lösning" som kommunen och Samskip van Dieren nu ska ha kommit överens om. Huset ska rivas och idéer och nybyggnadsplaner för logistikcentrum ska utvecklas och presenteras "inom kort". Men planernas innehåll är dimmigt – beslutsfattarna verkar ointresserade av att gå in på dem nu. Hur ser dessa planer ut? Om det ska byggas nytt: Vad är tidsplanen? Om det dröjer med fasta lokaler: Finns det tillfälliga lösningar på gång?

Bristen på transparens går igen även i andra delar av kommunen. För omkring en vecka sedan begärde tidningen dessutom ut hyresavtalet mellan Katrineholms kommun och Samskip van Dieren angående byggnaden på logistikcentrum. Men i skrivande stund har det ännu inte skickats till Kuriren – trots att sådant enligt lag ska hanteras skyndsamt.

Avslutningsvis: Samskip van Dieren har också misskött sig, och det rejält. För även om kommunens ägande och skötsel av lokalen kan kraftigt ifrågasättas är det logistikföretaget som har ansvar för sina anställdas arbetssituation. Företaget måste kunna hitta bättre sovmöjligheter och personalutrymmen till sina anställda.

Det är inte bara kommunens handlande som får betyget underkänt i mögelskandalen på Lövåsen.