Jaga inte villaägare som eldar löv och kvistar

Eldningsveckan brukar rulla på närmast ouppmärksammat. Men inte i år.

Eldningsveckan brukar rulla på närmast ouppmärksammat. Men inte i år.

Foto: Mats Schagerström

Ledare2024-04-22 18:53
Detta är en ledare. Katrineholms-Kurirens ledarredaktion är oberoende liberal.

Vecka 17 har anlänt. Grenar, ris och kvistar samlas ihop på villatomterna för att sedan eldas upp. Detta brukar rulla på närmast ouppmärksammat. Men inte i år. 

Vid årsskiftet började nya regler för hantering av trädgårdsavfall gälla. Och kommunernas jurister verkar helt enkelt inte veta hur dessa regler ska tolkas. Ska eldningsveckorna bli ett minne blott? Måste alla kompostera eller köra kvistarna till återvinningscentraler? Hanteringen av dessa frågor spretar och ser olika ut i Sverige.

Även inom Sörmland skiljer det sig mellan kommunerna. Det rapporterade SVT Sörmland i torsdags. I Nyköping tar man i hårt och tillåter eldning av torrt trädgårdsavfall i veckan. Men endast om det inte går att komposteras hemma eller om det är långt till tippen. I Flen är eldning tillåtet så länge det inte stör omgivningen. I väntan på vägledning lyder liknande regler i Vingåkers kommun. I Katrineholm förtydligas det att planerade majbrasor inte påverkas i år, inte heller krävs några dispensansökningar för det denna gång. Vingåkers och Katrineholms ovanliga smidighet i är i detta avseende värt att berömma.

Men varifrån kommer regeländringarna?

Vissa väljer den enkla vägen och skyller på EU. I EU-valstider kan bilden av en Brysselbyråkrati som bestämmer över svenska trädgårdsägare utnyttjas av en del unionsmotståndare. Och visserligen finns det skäl att vara skeptisk till vissa statsstyrningstendenser från EU-håll. I exempelvis skogsfrågor har europeiska tjänstemän och politiker inte alltid förstått sig på den i stora delar framgångsrika och svenska modellen för skogsbruk.

Men även om spåren av trädgårdsregleringen går att finna i Europeiska unionens avfallsdirektiv, är det inte där de skarpa formuleringarna om återvinning förekommer. I direktivet görs det klart att medlemsländerna ska uppmuntra till så kallad materialåtervinning – däribland kompostering. Tanken är att medlemmarna ska hålla nere utsläppen och öka återvinningen – men hur det ska gå till lämnas öppet för staterna att själva styra upp. Formuleringarna i direktivet skulle förtjänstfullt granskas och diskuteras. Men något förbud mot att elda trädgårdsavfall på tomten, från EU-håll, är det inte frågan om.

Snarare verkar det som om både regeringen och Naturvårdsverket har tolkat EU-direktivet onödigt hårt.

I december 2022 beslutade regeringen att uppdatera den svenska avfallsförordningen för att den ska reflektera EU-direktivet bättre. Redan i detta dokument ställer regeringen krav på trädgårdsägarna att prioritera återvinning. Det vill säga om det är möjligt. Naturvårdsverket i sin tur går ett steg längre och kräver återvinning. På resan från Bryssel till regeringskansliet till myndighet har komposteringsambitionerna alltså gått från "uppmuntran" till "krav". Det är ingen liten färd.

Därför är statsrådet Romina Pourmokhtaris (L) ambition att förtydliga regelverket välkommet. Regeringen har trots allt ansvar för sina formuleringar och bör överväga dem noggrant. Samtidigt får Naturvårdsverket inte undkomma kritik. Myndigheten fungerar som vägledning åt kommunerna och ska inte förvirra. Den bör inte hårdtolka förordningar, regler och lagar på ett vis som inte är lagstiftarnas, regeringens eller EU-politikernas avsikt.