Enhetschefen på BUP i Katrineholm, Jolija Vidic, är säker på sin sak och får stöd av personalen. Alla har uppfattat förslag på ett och samma sätt.
Sven Nordlund, som är divisionschef inom psykiatrin i Sörmland, har semester och lämnar inte några andra kommentarer än att personalens uppgifter inte stämmer. Chefen för BUP i Sörmland, Mari Kampf Westerberg, har också semester men har i ett tidigare pressmeddelande sagt att mottagningen i Katrineholm blir kvar. Detta trots att personalen flyttas och ska utgå från Nyköping.
Vad som står helt klart är emellertid att organisationen för BUP görs om för att, som det sägs, få den effektivare. Det vill säga att resurserna ska användas på bästa sätt. Naturligtvis sägs också att alla som behöver vården ska få en bättre vård. Frågan är om det blir så.
Det är tänkbart, men inte självklart, att det blir lättare att rekrytera personal till Nyköping när BUP-kliniken där blir större. Det är inte heller en självklarhet att vården av de barn och ungdomar som har problem blir effektivare vid en större enhet. I all synnerhet som det tydligen kommer att bli så att delar av personalen med jämna mellanrum får åka till Katrineholm för att träffa en del av sina patienter på en mottagning, vars storlek och öppettider det inte finns några uppgifter om i dagsläget.
Den nya organisationen kommer förstås att innebära en omställning för personalen. Men väl så viktigt som hur personalen upplever förändringarna är hur den nya tänkta organisationen kommer att fungera för de barn och ungdomar som uppvisar symptom på psykisk ohälsa. Det finns en påtaglig risk för att de som behöver den vård som BUP tillhandahåller inte tillgodogör sig den på grund av olika orsaker; exempelvis resorna till och från Nyköping eller att de får vänta på att få tid på mottagningen i Katrineholm.
Planerna för BUP, flyttningen av personal och patienter till Nyköping, sätter än en gång fokus på vilket öde som väntar Kullbergska sjukhuset. Gång på gång ges signaler om förändringar som hotar att avlöva sjukhuset på verksamheter. Misstanken att det finns en dold agenda inom landstingsledningen får ständigt nytt bränsle.
Sjukhusfrågan i Sörmland kommer definitivt att hetta till ordentligt några år efter det att den nya regionbildningen, Region Svealand, blivit ett faktum. Denna regionbildning har som ett av många prioriterade mål att effektivisera organisationen av vården, då landstingen anses vara för små för att på bästa sätt utnyttja tillgängliga resurser. Då, om inte förr, är Kullbergska sjukhusets framtid verkligen osäker.