Sällan har jämställdhet diskuterats så mycket som nu. Det borde gynna Alliansen. Arbetet mot hedersförtryck, samhällets värsta kvinnokränkande struktur, har prioriterats. Ändå röstar många som har fått nog av könsdiskriminering på Feministiskt Initiativ i stället. Alliansens feministiska fall är att man har gjort något åt problem som ingen ser.
Det är på sommaren det händer. Flickor som åker på semester. Någon får sitt könsorgan stympat. Någon annan blir bortgift. Några få kommer aldrig tillbaka. Ingen vet hur många övergrepp som sker i hemlandet och ingen vet hur många övergrepp som sker här.
Det är dock klarlagt att tiotusentals, kanske ända upp till hundratusen, svenska kvinnor lever i hederskulturer. Hedersnormerna tar sig olika uttryck, och finns i olika kulturer med olika religioner, men gemensamt är att de begränsar kvinnors, och mäns, liv.
Eftersom hedersförtryck är det grövsta och mest omfattande jämställdhetsproblemet är det rimligt att jämställdhetsministern har lagt störst krut på detta. Det gjorde också Nyamko Sabuni, folkpartisten som innehade posten 2006-2013.
Under Alliansen har anslagen till jämställdhetsområdet tiodubblats. Många feminister, särskilt från Feministiskt Initiativ, är dock mycket skeptiska till regeringens jämställdhetspolitik. Man pekar på att löneskillnaderna i kronor, inte procent, har ökat mellan män och kvinnor.
Skillnaden i livslön beror till stor del på det skeva uttaget av föräldraförsäkringen. Kristdemokraternas hjärtefråga vårdnadsbidraget har ännu sämre effekter – det hindrar framförallt många invandrarkvinnor från att komma ut på arbetsmarknaden.
Men vänsterfeminister talar hellre om att kvotera bolagsstyrelser. Man kan ifrågasätta om kvotering verkligen är ett bra och ett legitimt sätt att förändra ojämställda strukturer. Det verkligt viktiga att kritisera är dock varför styrelseposter i aktiebolag är en prioriterad fråga.
Den vänsterfeministiska rörelsen verkar vara mer intresserad av att putsa bort ojämställdheten hos välbeställda än att rädda de mest förtrycka. Till för något år sedan ville Fi inte ens erkänna begreppet hederskultur. Genom att fokusera mer på akademikerkvinnornas svårigheter än på invandrarkvinnornas, faller Fi själva för den vithetsnorm man anklagar andra för att upprätthålla.
Under nästa mandatperiod måste jämställdhetspolitiken förnyas. Föräldraförsäkringen måste individualiseras, vårdnadsbidraget tas bort och hedersvåld bekämpas. För att Alliansen ska vara ett trovärdigt feministiskt alternativ måste FP:s politik framhävas mer och KD:s mindre.