Ett bakverk utan baktankar?

Det finns ett bakverk i som är väldigt populärt i Sverige. Det tillverkas av en ogräddad smet bestående av smör, havregryn, socker och kakao. Smeten kan gärna smaksättas med en skvätt kaffe och/eller vaniljsocker innan den formas till runda bollar som rullas i antingen pärlsocker eller kokosflingor.

Ledare2012-07-30 10:39
Detta är en ledare. Katrineholms-Kurirens ledarredaktion är oberoende liberal.

Minsta barn kan "baka" dessa sötsaker, som också är storsäljare i snart sagt vart kafé eller godisautomat.

För de flesta läsare råder vid det här laget knappast något tvivel om vilket bakverk vi avser: chokladbollen.

En chokladboll är inte bara full av energi. Den har också en stark symbolisk laddning och används gärna som slagträ i debatter som rör invandring och vilken hänsyn majoritetsbefolkningen i vårt land ska ta till människor i minoritet med annat ursprung.

För några decennier sedan gick som bekant chokladbollen under benämningen "negerboll", ett ord som man i dag inte bör använda. Ordet "neger" härrör från det portugisiska ordet "negroes". Det betyder svart och användes av slavägare om slavar med afrikanskt ursprung. Ordet kom senare också att användas i USA om människor med svart hudfärg som var slavar eller hade släktingar som hållits som slavar.

Begreppet är på grund av dess historia starkt förknippat med slaveri, men också med rasism, förtryck och avsaknad av respekt för människors lika värde.

I den gångna veckan har vi läst om hur den nyblivna barnfamiljen Hernvald i Vingåker, fick ta emot ett anonymt brev där deras två söner Titus och Johannes kallades för "negerungar".

I en kommentar till det inträffade skrev vi här på ledarplats att det är var och ens ansvar att stå upp mot uttryck för rasism. "Det kan handla om något så enkelt som att säga i från när någon använder uttryck som "negerboll" om en chokladboll" skrev vi bland annat.

Flera läsare har kommenterat detta på kkuriren.se och hävdat sin rätt att fortsätta använda ordet.

"När ledarskribenten som slutkläm förbjuder "negerboll" har det gått överstyr! För mig och många, många fler, är inte neger ett nedsättande ord på något sätt, och har jag bakat negerbollar i över 40 år, så tänker jag fortsätta med det tillsammans med mina barn", skriver till exempel "67:an".

Dessvärre tycks "67:an" och andra inte kunna eller vilja ta till sig innebörden i brevet till familjen Hernvald. Det råder inget tvivel om att begreppet "neger" i brevet inte bara var avsett att nedvärdera, kränka och såra, utan också pekar ut barnen som avvikande från normen.

Diskrimineringsombudsmannen (DO) erfar att de allra flesta afrosvenskar värjer sig mot att bli kallad "neger".

Då ska de få slippa det!

Att försvara ordet genom att hävda yttrandefrihet, att ordet har en stark tradition, eller att det är bara en bagatell är inga argument som håller. Det är varken bagatellartat eller någon rättighet att kränka en annan människa.

Läs mer om