På samma sätt som att brandmän snabbt måste vara på plats för att rädda liv och egendom, måste de agera snabbt efter släckningen för att vara rädda om sig själva.
I förra veckan gästades Räddningstjänsten i Katrineholm av Stefan Magnusson. Han är pappa till den så kallade Skellefteåmodellen, som 2011 fick Europakommissionens arbetsmiljöpris. Stefan Magnusson är huvudskyddsombud vid Räddningstjänsten i Skellefteå. Sedan ett par yngre kolleger fått olika cancerdiagnoser började han arbetet att minimera riskerna som brandmännen utsätts för.
Skellefteåmodellen sprids nu över världen. Inom EU och i Turkiet har tankegångarna anammats. Det är inte några märkvärdiga grepp som har tagits. I Skellefteå används andningsskydd även vid små bränder och skyddsutrustningen täcker hela kroppen.
Larmställen tas av på brandplatsen och lastas tillsammans med utrustningen in i bilarnas lastutrymmen, för att omedelbart tvättas och saneras på stationen. Dessa enkla och flera andra åtgärder minskar riskerna för brandmännen att råka ut för olika cancerformer och andra besvär.
Även om det är enkla åtgärder, så kostar de pengar. Södertörns räddningstjänst har exempelvis investerat i nya tvättmaskiner och torkskåp på elva stationer och på varje ställe har investeringen kostat ungefär 100 000 kronor.
I Katrineholm är stationen föråldrad. Den är byggd 1945 och vagnhallen är 20 år gammal. Även kommunalrådet Göran Dahlström (S) är medveten om att den är trång och högst omodern. Han säger i Kuriren att en ny station självklart ska byggas.
Det är en investering som ska göras tillsammans med Vingåkers kommun, vilket kan komplicera satsningen en smula. Båda kommunerna måste ju känna att de klarar investeringen samtidigt.
Men det är alldeles för defensivt av kommunalrådet Dahlström att bara hålla för troligt att man under nästa mandatperiod ska börja titta på hur en ny brandstation kan se ut och vad den kommer att kosta.
Det är en väldigt vag och till intet förpliktande målsättning. Om det av olika skäl blir så att politikerna inte hinner eller vill börja titta på frågan – ja, då dröjer det till nästnästa mandatperiod och det får till följd att en ny station för räddningstjänsten kanske inte blir verklighet ens inom den närmaste tioårsperioden.
Varför Göran Dahlström inte är beredd att högre prioritera en ny station kan man bara spekulera om. Så här inför valet ligger det närmast till hands att tro att han gjort bedömningen att ett någorlunda trovärdigt löfte om en ny brandstation inte ger några röster. Brandmännen är alltför få för att påverka valutgången och den breda allmänheten är säkert nöjd med det arbete som räddningstjänsten gör.
Mer effektivt var det då att satsa på nya kläder till en stor del av kommunens personal. Men kanske kan brandmännen i alla fall hoppas på nya tvättmaskiner…