Det behövs ingen revanschlysten oppositionsledare för att konstatera att Alliansens reformarbete har tappat fart. När tankesmedjan Reforminstitutet, finansierad av arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv, sammanfattar regeringens genomförda reformer är tendensen tydlig.
Den politiska rivstarten har övergått i gubbkörning med automatlåda. Åren 2010-2013 har hittills resulterat i sex reformer med stor betydelse för företagsklimatet. Motsvarande siffror för perioden 2007-2009 var 28.
De senaste två åren har regeringen bara mäktat med två reformer med stor betydelse för Sveriges företagsklimat: den omdebatterade sänkningen av restaurangmomsen och förbättringar av fåmansbolagsreglerna. Därtill kommer mindre förändringar, som enklare fusioner för aktiebolag och bättre skuldsanering för enskilda näringsidkare.
Inga av reformerna ska dömas ut som defensiva. Men hur många fler arbetstillfällen som den sänkta restaurangmomsen, från 25 till 12 procent, har genererat är svårt att säga. Sänkningen av restaurangmomsen kostade staten 5,4 miljarder kronor – och var en riktad subvention till en bransch med små marginaler.
Reformerna som har förändrat Sverige i grunden är genomförda under Alliansens första mandatperiod. Jobbskatteavdraget bevisade att svenska regeringar kan vinna val på skattelättnader, rut- och rot-avdraget blev landets mest välmående folkrörelse och vårdvalet flyttade makten från politiker till patienter.
Att regeringens andra mandatperiod har resulterat i färre reformer kan förklaras med såväl finanskrisen som Alliansens svaga parlamentariska läge. Det är lättare för regeringen att tala om ansvarstagande för jobben, än att stäva mot ytterligare förändringar och riskera förluster i riksdagen.
Moderaterna vill se fortsatta sänkningar av bolagsskatten. Men bland regeringspartierna framstår bara Centern som genuint förändringsbenäget. Under 2013 har partiet lagt fyra skarpa förslag på reformer: Avskaffad andra sjuklönevecka för småföretag, sänkta arbetsgivaravgifter, fler lärlingsplatser och en jobbpeng för arbetsförmedlingen.
Tyvärr har stödet för Centerpartiets förslag varit skralt. Regeringens vårbudget bekräftade att det moderatstyrda finansdepartementet håller så hårt i plånboken att Alliansen kan förlora initiativet i jobbfrågan.