Bostäderna måste bli fler

Ledare2014-03-24 09:07
Detta är en ledare. Katrineholms-Kurirens ledarredaktion är oberoende liberal.

Bostadsbristen börjar bli ett problem på många håll i Sverige. I storstäderna är den som störst, men även mindre orter märker av den. Här måste en ändring till snarast.

Inte minst här i Sörmland, där tågtrafiken kommer att byggas ut och turtätheten öka de kommande åren. Det kommer att göra det lättare för människor att arbetspendla med tåg. Men för att den utökade tågtrafiken ska bära sig krävs att fler reser och en förutsättning för det är att det bor respektive arbetar fler människor på orterna där tågen stannar. Det har gått över ett och ett halvt år sedan länsstyrelsens bostadsberedning lade förslag på hur byggandet skulle kunna öka i Sörmland. Men sedan dess har det inte hänt särskilt mycket. Hur stor måste bostadsbristen bli innan de kommuner och bostadsföretag skrider till verket?

Tiden går och många unga står utanför den ordinarie bostadsmarknaden. Unga tvingas bo kvar hemma alternativt hos kompisar, släktingar eller i andra, tredje, fjärde hand. Asylsökande blir kvar på flyktingförläggningar – bara för att det saknas bostäder.

Som ett led i att underlätta för byggandet av bostäder föreslog regeringen i förra veckan att reglerna ska ändras och förenklas. Bland annat ska miljöprövning bara ske vid ett tillfälle och riktvärdena för buller höjas. Dessutom ska riktvärdena variera, beroende på vilka som ska bo i husen. Det kommer till exempel inte att bli lika stränga krav för studentbostäder som för flerfamiljshus. Studenterna anses ha större tolerans och ska bo en begränsad tid i huset, heter det i utredningen som ligger till grund för förslaget.

Det är bra att regeringen att försöker hitta sätt att göra det enklare att bygga och att snabba på processen. Att på detta sätt antyda att vissa människor får stå ut med att bo i bullrigare miljöer kan vid första anblicken uppfattas som en aning oförskämt. Men många människor väljer ju redan i dag att bo i bullrigare miljöer. Det är bullrigare i stan än utanför. Å andra sidan torde inte byggföretagen vilja uppföra bostäder där det är alltför bullrigt, inte ens enligt de nya riktvärdena. Det kommer att ställa höga krav på såväl isolering och ventilation inomhus samt bullerdämpande åtgärder utomhus och sådant fördyrar byggnationen. Bostäderna måste ju gå att sälja också, alternativt hyra ut, till en rimlig kostnad för människorna som ska bo i dem.

Att bo i något bullrigare miljö är inte optimalt för hälsan, men värdet av att kunna flytta hemifrån – slippa bo i kappsäck, sova på någons soffa och flytta flera gånger om året – ska inte heller underskattas. Ej heller värdet av att asylsökande kan komma ut i samhället och påbörja sina nya liv.

När nu människor vill bo i stan måste man hitta sätt att möjliggöra detta. Byggs fler bostäder ökar möjligheterna för folk att byta bostad om läget i livet förändras. Bostadsbyggandet behöver underlättas. Det här kan vara ett sätt att göra det.